РС неће пут који трасира Турска

Маријана Миљић
РС неће пут који трасира Турска

Бањалука - Српска неће прихватити трасу брзог пута од Сарајева до Београда коју уз подршку Турске предлажу министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско и федерални министар транспорта Денис Ласић зато што би она већим дијелом ишла ненасељеним подручјима у РС, док је потпуно другачија ситуација у ФБиХ, у којој би боље повезала насељена мјеста.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да Сарајево жели ту трасу, јер постоји такав интерес Турске.

- Ми смо против тога јер за финансирање брзог пута неће бити корићена грант средства него кредит који би враћали ентитети, а рута би кроз РС пролазила беспућем - рекао је Трнинић.

У Министарству саобраћаја и веза РС подсјећају да је Јуско у више наврата разговарао са ентитетским министрима саобраћаја о дефинисању трасе овог аутопута.

- Ентитетски министри на тим састанцима остајали су при трасама дефинисаним стратешким документима ентитета. РС је за то да траса брзог пута буде Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вишеград - граница Србије. Федерација инсистира на томе да то буде траса Сарајево - Жепче - Тузла - Бијељина - граница Србије или траса Сарајево - Пале - Месићи - Устипрача - Вишеград - граница Србије - казали су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Из Србије је раније најављено да контактна тачка између двије земље при градњи брзе цесте треба да буде Котроман.

Просторним планом, Стратегијом развоја јавних путева од 2016. до 2025. и Стратегијом транспорта РС за период од 2016. до 2030. године планирана је градња брзог пута Бијељина - Зворник - Милићи - Власеница - Соколац и брзог пута Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вишеград - граница РС.

- У току је израда студијске документације за брзи пут Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вишеград - граница Србије коју финансира Европска комисија. До краја 2017. године ова документација би требало да буде завршена и консултант би требало да понуди варијанте овог брзог пута - навели су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Иницијатива за изградњу брзог пута Сарајево - Београд објелодањена је након заједничке сједнице Владе Србије и Савјета министара БиХ у децембру прошле године у Сарајеву. Турски инвеститори су крајем 2016. најавили да ће финансирати дио изградње брзе цесте.

Састанак

Министри задужени за саобраћај на састанку одржаном половином јуна у Сарајеву најавили су да ће у року од мјесец одржати нови на вишем нивоу и разговарати о траси пута.

Састанак није још ни заказан, а требало би да му присуствују премијери РС Жељка Цвијановић и ФБиХ Фадил Новалић те предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана