Ротацију безбједњака потребно уредити законом

Дарко Момић
Ротацију безбједњака потребно уредити законом

САРАЈЕВО - Лидери три највеће националне странке у БиХ СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић у оквиру разговора о формирању новог Савјета министар БиХ разговарају и о промјенама на челу три највеће безбједносне агенције БиХ, јер њима од формирања руководе представници истих народа.

- Бошњаци су стално на челу ОБА БиХ, јер је прво два мандата њом руководио Алмир Џуво, а наслиједио га је актуелни директор Осман Мехмедагић. Директор СИПА стално је Србин. Први директор био је Средоја Новић, потом Мирко Лујић, па Горан Зубац и сада Перица Станић, док Граничну полицију од формирања контролишу Хрвати, јер је два мандата директор био Винко Думанчић, а наслиједио га је Зоран Галић који је од 4. маја прошле године у другом четворогодишњем мандату - објашњава наш саговорник из безбједносних кругова.

Он каже да је проблем што у различито вријеме истичу мандати директорима, а прећутни договор је да на њиховом челу буду припадници три конститутивна народа.

- Суштина је у томе да када истекне мандат рецимо директору ОБА, у том тренутку је на челу СИПА Србин, а на челу ГП Хрват и онда за директора ОБА мора да буде именован Бошњак и тако укруг - каже наш извор.

На потребу ротације на челу безбједносних агенција јавно је указао и Средоје Новић, делегат СНСД-а у Дому народа БиХ. Новић који је радни вијек провео у безбједносним службама каже да је рјешење да се донесе посебан закон који ће омогућити да дође до ротације, а истовремено и онемогућити да неко некога превари.

- Тим законом би се могло прецизирати да рецимо представници једног конститутивног народа могу да буду само један мандат на челу било које од тих агенција и да потом мора да дође до ротације по националном принципу - каже Новић.

Прилика у новембру

Проблем се може ријешити тако да представници једног народа пристану да се на упражњену челну функцију која припада њима именује представник другог народа, а да они сачекају док не истекне мандат директора у другој агенцији и именују свог представника.

- Уколико се постигне договор то би се могло урадити већ у новембру ове године, јер 5. новембра истиче мандат Перици Станићу и за директора СИПА би могао да буде именован Бошњак, док би на чело ОБА БиХ већ послије 14 дана могао да дође Србин, јер Мехмедагићу мандат истиче 19. новембра - објашњава наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана