Пуповац: Развијамо културу сјећања да што мање продубљујемо мржњу

Танјуг
Пуповац: Развијамо културу сјећања да што мање продубљујемо мржњу

БЕОГРАД- Предсједник Српског народног вијећа и Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац поводом 28. годишњице од почетка војно-полицијске акције “Олуја” изјавио је да Срби у Хрватској развијају културу сјећања на овај трагичан догађај тако да се што мање продуби мржња између хрватског и српског народа.

-Ми развијамо културу сјећања, за нас болну, на начин да што мање продубљујемо мржњу између хрватског и српског народа, да што је могуће мање поврјеђујемо људе у њиховом сјећању у овим данима или мјесецима било да је ријеч о страдању Хрвата или Срба -  рекао је Пуповац за Танјуг.

Он је додао да је потребно што је могуће више мира између Хрвата и Срба, а што мање страхова.

-Да свако ко жели да се врати, да се врати, да се свако осјећа сигурно када дође послом у Хрватску и да се осјећа тако да може нормално да обави тај посао и нормално да живи - истакао је Пуповац.

Он је оцијенио да су се односи Србије и Хрватске одржавали на стање које је досегнуто и да зато постоје различите комеморације.

-То су три различита обиљежавања „Олује“, једна у Книну, друга која се организује од стране Владе Републике Србије и Владе Републике Српске и трећа од стране Српског народног вијећа у самој Хрватској - навео је Пуповац.

Према његовим ријечима, интерес хрватске и српске стране јесте да се утврди судбина несталих током рата деведесетих.

-Обострани је интерес и хрватске и српске стране да се утврди судбина несталих, а то је зато што се тражи подједнак број и Хрвата и Срба. Највећа препрека је одсуство повјерења, политизација тог питања и недовољна посвећеност самим жртвама - истакао је Пуповац.

Он је навео и да геополитички догађаји попут рата у Украјини имају утицај на однос Србије са Хрватском.

-Надамо се да ови дани у којима разговарамо, дани који се на различите начине обиљежавају, трагични догађаји у „Олуји“ и након ње неће у толикој мјери пореметити односе да двије државе неће наставити оно што су започеле почетком године - закључио је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана