Процес тражења несталих губи трку са временом

В. К.
Процес тражења несталих губи трку са временом

Сарајево, Бањалука - Представници БиХ, Србије и Хрватске требало би да данас у Сарајеву прецизније дефинишу обавезе у оквиру сарадње у тражењу несталих особа, а из Републике Српске поново подвлаче да тај посао мора да буде убрзан како би сви сазнали судбину најмилијих јер вријеме полако узима данак.

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестале особе БиХ Никола Перишић и предсједник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић данас ће, како је речено, потписати радна правила и процедуре за реализацију Протокола о сарадњи у тражењу несталих коју су прије неколико година потписали Влада Србије и Савјет министара БиХ.

Најављено је и потписивање правила и процедуре БиХ са Министарством хрватских бранитеља. Тиме се, како су појаснили у институту, на основу потписаног протокола ближе уређује поступак размјене расположивих информација и документације од значаја за рјешавања питања несталих особа, као и поступак утврђивања постојања гробница, процеса заједничких ексхумација и идентификација посмртних остатака, њихова примопредаја и друга питања.

- Ово је један од путева да убрзамо процес тражења несталих - рекао је за “Глас Српске” Перишић.

У Републици Српској још се трага за више од 1.660 несталих особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана