Преваре и утаје пореза однијеле 15 милиона

Ведрана Кулага
Преваре и утаје пореза однијеле 15 милиона

Бањалука - Буџет институција БиХ оштећен је лани пореским утајама и царинским преварама за више од 15 милиона марака, а малверзације са ПДВ-ом, кријумчарење робе аутобусима и чамцима и злоупотреба брзе поште само су неки од начина којима су преваранти успјели да заобиђу законе.

Иако је износ прилично велики, причињена штета је, ипак, за око 3,6 милиона мања у односу на претходну годину. У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у чијем су извјештају о раду за 2014. годину сажети подаци о пореским и царинским преварама, кажу да сарађују са свим институцијама у БиХ да би пресјекли путеве кријумчарења и да то даје резултате.

Преваре

УИО је лани предузимао активности у вези са откривањем пореских утаја и царинских превара и на процесуирању починилаца тих кривичних дјела у сарадњи са Тужилаштвом БиХ. Тужиоцима су поднијели 56 извјештаја о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелима, 13 информација, седам допуна извјештаја и пет обавјештења.

У УИО БиХ су нагласили да су уочени бројни модалитети превара који се повезују са малверзацијама са ПДВ-ом.

- Високо на листи превара је избјегавање обавезне регистрације у систем ПДВ-а, неевидентирање вриједности робе и плаћеног ПДВ-а при увозу у царинско подручје БиХ, те неприказивање стварно оствареног промета у ПДВ пријавама - казали су у УИО и додали да имају и проблема са преварама у вези са царињењем коришћене робе.

Заобилажење законских одредаба уочено је и приликом продаје робе путем интернета, а шверцована је и кријумчарењем у аутобусима и чамцима - нарочито преко нелегалних граничних прелаза. Ти путеви углавном су били резервисани за дуван, дуванске прерађевине и стоку. Штету буџету наносили су и возачи сипајући лож-уље у резервоаре иако је то забрањено законом.

Досјетљиви лопови користили су и брзу пошту како би преварили порезнике и царинике.

- Физичке особе користе услуге брзе поште за пренос дувана који није обиљежен прописаним акцизним маркицама, односно за који не посједују одговарајући пратећу документацију, нити су регистровани за обављање те дјелатности - истакли су у Управи.

Њени службеници су лани издали 10.119 прекршајних налога и поднијели 517 захтјева за покретање прекршајног поступка због прекршаја из области индиректних пореза и привремено одузели робу вриједну око 4,74 милиона КМ.

Радна група

С циљем сузбијања утаја и превара лани је формирана и радна група, односно тим у који су ангажовани службеници УИО и Тужилаштва БиХ. Њихов приоритет је био рад на предметима са већим износом штете по буџет и на предметима највећих дужника с циљем повећања наплате прихода од индиректних пореза. Активности тима су резултовале радом на предметима из акције "Пандора", која се наставља и ове године, и санкционисању великих пореских дужника против којих је поднесено 30 кривичних пријава за дуг од 105,73 милиона марака.

Једна од већих била је и акција "Месо", у оквиру које је обављена контрола 45 регистрованих обвезника индиректних пореза и утврђено да треба да плате додатних 6,31 милион КМ. Издато је и 38 прекршајних налога вриједних 946.136 марака и поднесена два извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву са износом штете од 3,7 милиона КМ.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић каже да би требало додатно ојачати пореске контроле јер сматра да је буџет оштећен за више новца него што показују званични подаци.

- Ова земља се мора озбиљније борити са криминалом који јој наноси велику штету и у ту причу се морају активно укључити сви и додатно ојачати стручни тим који је формиран од људи из Тужилаштва БиХ и УИО - рекао је Продановић.

"Стоп шверцу"

Управа је лани поступала по 150 пријава путем отворене линије "Стоп шверцу" и електронске поште, на основу чега је спријечен шверц робе вриједне 954.964 КМ.

У УИО су казали да су учествовали и у размјени података током спровођења оперативних акција са другим агенцијама за спровођење прописа у БиХ и међународним субјектима на откривању, спречавању и процесуирању криминалних радњи код увоза возила и кривичних дјела у вези са културним добрима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана