Празновање у балканским земљама

AA
Празновање у балканским земљама

У поводу Нове године и вјерског празника Божића, грађани Босне и Херцеговине ће као нерадне дане имати 1. и 2. јануар.

Празници у Републици Српској утврђени су Законом о празницима РС, а они су републички и вјерски.

На дане републичких празника се не ради, а на дане вјерских празника вјерници имају право да празнују по два дана, први и други дан празника. Грађани мањег бх. ентитета ће тако одмарати 1. и 2. јануара у поводу Нове године, као и сви у БиХ, док имају на располагању по два дана поводом католичког, односно православног Божића за оне који обиљежавају те празнике.

Законом о празницима у Федерацији БиХ, Нова година се слави 1. и 2. јануара. Осим тога, у овом ентитету нерадни дани ће бити 7. јануар као и 25. децембар, поводом божићних празника, али само за оне који обиљежавају те вјерске празнике.

Поред празника који се у Федерацији БиХ прослављају као државни празници, Законом о раду је утврђено право запосленика да одсуствује са посла четири радна дана током једне календарске године ради задовољавања вјерских, односно традицијских потреба.

Министарство рада и социјалног старања Црне Горе је саопштило да су поводом предстојећег празника Нове године и вјерског празника Божића, нерадни дани у Црној Гори 1. и 2. јануар, као и 6., 7. и 8. јануар 2015. године за припаднике православне вјероисповијести.

"На основу Закона о државним и другим празницима, Нова година празнује се 1. и 2. јануара. Такође, на основу Закона о светковању вјерских празника, вјерници православне вјероисповјести имају право на плаћено одсуство, ради светковања вјерског празника за Бадњи дан и Божић, 6, 7. и 8. јануара", саопштено је из Министарства рада и социјалног старања Црне Горе.

Осим тога, поводом предстојећег католичког Божића, за запослене римокатоличке вјероисповјести нерадни дани су 24., 25. и 26. децембар.

Нерадни дани у Албанији ће бити 25. децембар и 1. и 2. јануар, док је 6. и 7. јануар вјерски празник Божић за припаднике православне вјероисповијести.

Према подацима Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије, нерадни дани у тој земљи ће бити 1. и 2. јануар, поводом Нове године, као и 7. јануар, када ће православни вјерници славити Божић. Осим тога, 25. децембар, у четвртак, поводом католичког Божића, обиљежава се као нерадни дан само за католичке вјернике.

Становници Косова ће поводом предстојећих празника одмарати 1. и 2. јануар, као и 7. јануар и 25. децембар поводом божићних празника за оне који обиљежавају те празнике.

Становници Македоније ће током предстојећих празника на располагању имати четири дана. Према Закону о празницима у Македонији, нерадни дани су 1. јануар те 6. и 7. јануар поводом православног Божића су нерадни за све, а 25. децембар не раде припадници католичке вјероисповијести.

Током наступајућих празника становници Хрватске ће имати на располагању четири нерадна дана. Нерадни дани у тој земљи ће бити 1. јануар, као празник Нове године, те 6. јануар, када ће се славити празник Света три краља. Такође, нерадни дани у тој земљи ће бити и 25. и 26. децембар када се обиљежава католички Божић, односно Свети Стјепан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана