Позајмица жељезничаре вози у пензију

Маријана Миљић
Позајмица жељезничаре вози у пензију

Бањалука - Влада Српске позајмиће “Жељезницама РС” четири милиона марака за измирење обавеза према радницима који ће до краја мјесеца отићи у пензију.

Зелено свјетло за позајмицу Влада је дала на сједници у четвртак и обавезала Министарство финансија да обезбиједи новац јавном предузећу. Позајмица ће бити враћена на рачун Владе када кредит Свјетске банке који је одобрен “Жељезницама РС” у износу од 51,3 милиона евра буде оперативан. Споразум о кредиту треба да ратификују још институције на нивоу БиХ, због чега новац још није на располагању “Жељезницама”.

- Планом пословања “Жељезница” за период од 2018. до 2021. године предвиђено је до краја јуна у овом предузећу број запослених буде смањен на 2.600, а до краја ове године на 2.500 радника. До краја реструктурирања “Жељезница”, односно 2021. године, број радника биће сведен на око 2.100 - наведено је у информацији Владе РС.

Подсјетили су да је до сада Влада за потребе збрињавања радника који су остваривали право на пензију на основу измијењеног Закона о жељезницама РС овом јавном предузећу уплатила 3,80 милиона марака. И та позајмица биће враћена када “Жељезнице” добију новац од кредита. Прва позајмица утрошена је за измирење обавеза према 358 радника и за тај број смањена је платна листа у овом предузећу од 31. марта прошле до 31. јануара ове године.

Директор “Жељезница РС” Драган Савановић у петак није одговарао на наше позиве тако да нисмо успјели сазнати колико радника ће бити пензионисано уз помоћ нове владине позајмице. Одговор на то питање нема ни предсједник Надзорног одбора “Жељезница” Ратко Ђуричић, који наводи да за позајмицом посежу јер касни кредит Свјетске банке.

- Не знам из којих разлога касни ратификација тог кредита на нивоу БиХ. Можда иза свега стоји и политика. Чим добијемо новац од кредита вратићемо позајмице Влади. Ако којим случајем не добијемо кредит, тражићемо друга рјешења - рекао је Ђуричић.

У финансијском извјештају “Жељезница” за први квартал ове године наведено је да је ово предузеће на крају марта имало 2.741 радника. “Жељезнице РС” су прошлу годину завршиле са губитком од 26,64 милиона марака, чиме је настављен дугогодишњи низ негативног пословања. У првом овогодишњем тромјесечју на акумулирани губитак додале су још 3,32 милиона, чиме је он достигао 114,81 милион марака.

Добровољни одлазак

Број запослених у “Жељезницама РС” биће смањен и путем добровољног одласка из предузећа уз исплату стимулативних отпремнина. У анкети коју је ово предузеће спровело међу запосленима 95 радника се изјаснило да прихвата карту у једном правцу.

План смањења броја радника у “Жељезницама”

2.600 радника - крај јуна

2.500 радника - крај 2018.

2.100 радника - крај 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана