Повећан број предмета против институција БиХ: Уз судије и тужиоце тужбе пишу и војници

Ведрана Кулага Симић
Повећан број предмета против институција БиХ: Уз судије и тужиоце тужбе пишу и војници

САРАЈЕВО - Против БиХ и њених институција лани је вођено на стотине предмета у домаћим судовима, а највише спорова покренули су судије, тужиоци и остали запослени у правосудним институцијама, а њима су се у споровима прикључили и припадници Оружаних снага (ОС) БиХ.

На то је упозорено у извјештају о раду Правобранилаштва БиХ за прошлу годину који је упућен у парламентарну процедуру на заједничком нивоу.

На адресу Правобранилаштва, које је правни заступник БиХ и институција у многим судским споровима на домаћем и страном терену, стигло је више од 2.000 предмета, а највише пажње плијене они у којима је тужена страна БиХ или нека од њених институција, а тужиоци они који из буџета заједничких институција примају плату.

Ради се о парничним предметима којих је лани пристигло 418. Пресјек Правобранилаштва БиХ показује да је лани у корист БиХ и заступане снаге окончано 197 тих предмета, док је у корист друге стране пресуђено у 237 спорова. На други начин је ријешено 47 предмета, односно око десет одсто. У односу на годину раније повећан је број предмета ријешених у корист друге стране, док је мање оних који су ријешени у корист БиХ.

- Предмети ријешени у корист БиХ тешки су 44,98 милиона марака, а они у корист друге стране 11,18 милиона - истакли су у Правобранилаштву БиХ.

Од укупно 237 спорова ријешених у корист друге стране, њих око 130 се односи на парничне поступке по тужбама правосудног особља запосленог у институцијама БиХ ради накнада за превоз, топли оброк, одвојени живот и смјештај (40), поступке по тужбама припадника Оружаних снага БиХ због исплате разлике плате између личног и формацијског чина (60), док се осталих 30 тиче неоснованог лишавања слободе.

Примања запослених у правосуђу БиХ регулисана су Законом о платама и другим накнадама од 2005. године, изузимајући раднике Уставног суда БиХ. Закон је прогласио високи представник у БиХ, а њиме нису биле предвиђене накнаде за превоз, топли оброк и одвојени живот. Уставни суд БиХ је 2013. утврдио да тај закон није у складу са Уставом БиХ и да су запослени у правосуђу дискриминисани. Парламенту БиХ је наложено да најкасније у року од шест мјесеци од дана достављања наведених одлука измијени закон и омогући исплату накнада, али то још није урађено.

- БиХ ће, док год системска дискриминација према тим субјектима не буде законски отклоњена, губити спорове из тог основа, те ће долазити до одлива новца из буџета на име затезних камата и трошкова самог поступка - упозорили су у Правобранилаштву и додали да они немају могућности да учине било шта како би се промијенио исход тих поступака.

Слично је и када је ријеч о тужбама које редовно пишу и војници. Све су на крају ријешене у њихову корист, а правни основ за такве одлуке Суд БиХ је нашао у закону гдје је уређено право на разлику плате у случају обављања послова чина нижег од личног чина припадника ОС. У Правобранилаштву су става да се и овај закон мора мијењати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана