Потрошили десет милиона, хеликоптери неисправни

Горан Маунага
Потрошили десет милиона, хеликоптери неисправни

СAРAЈЕВО/БAЊAЛУКA - Комисији за одбрану и безбједност Парламента БиХ Министарство одбране БиХ још није доставило одговор на питање о томе како су хеликоптери Оружаних снага БиХ са ремонта у Украјини враћени неисправни, иако је за тај посао утрошено десет милиона марака.

То нису једини неисправни хеликоптери у ОС БиХ. Шеф Канцеларије за односе с јавношћу МО Ума Синановић у допису "Гласу Српске" навела је да ОС имају 40 хеликоптера од којих је исправно 13, да их је осам у Бањалуци, пет у Рајловцу, а да су два у фази ремонта.

- Ријеч је о сумњивом трошењу новца. То је још један у низу доказа о јавашлуку у Министарству обране и ОС БиХ. С друге стране, БиХ уопште нема финансијске могућности држања таквих ОС. Не видим ниједан ефекат који ова земља има од тога. Ни по квалитету, ни по обиму, БиХ не може да испуни услове који су стандард. Овај случај јасно показује да је издвајање од чак 370 милиона КМ за такву војску превелико - каже Мајкићева.

БиХ треба да има, додала је она, мале и добро обучене ОС које су спремне за мировне мисије.

- Aко већ нисмо у могућности да постигнемо консензус око укупне демилитаризације, онда би ОС требало да броје највише 1.500 људи - истакла је Мајкићева.

Мајкићева је питање о оправци хеликоптера поставила на сједници Дома народа Парламента БиХ, али да одговора нема.

"Глас Српске" објавио је раније да је дио документације која се односила на хеликоптере за чији је неуспјешан ремонт у Украјини плаћено десет КМ, највјероватније бачен 15. јула у језеро Бугуљић.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Бранко Зрно истакао је да случај враћања неисправних хеликоптера са ремонта у Украјини треба расвијетлити.

- Aко су хеликоптери били на ремонту, онда је уложен новац. Треба провјерити и одговорити шта је с тим новцем. Aли тај одговор ће вјероватно сачекати нови сазив комисије - нагласио је Зрно.

Министар одбране БиХ Селмо Цикотић, с друге стране, тврди да "није тачно да је нестала документација" и додао да се води евиденција о сваком ремонтованом хеликоптеру.

- Ремонт је рађен у Украјини као и претходних година и о томе можете добити тачне податке, као и о броју оперативних хеликоптера. Пошаљите захтјев нашој Канцеларији за односе с јавношћу. A што се тиче функционисања и буџета ОС, свако има право на своје мишљење - каже Цикотић.

Додао је да је "бројност ОС политичко питање које ће се рјешавати искључиво консензусом".

И Ума Синановић демантовала је тврдњу да су хеликоптери из Украјине враћени неисправни.

- У Украјини је обављен генерални ремонт пет хеликоптера. Послије ремонта попуњена је сва техничка документација. Ремонтом су створени предуслови за помоћ цивилном становништву - навела је Синановићева.

Aли да би хеликоптери Ми-8МТВ1, стоји у допису Синановићеве, могли да лете у ноћним условима потребно је набавити специјалне наочаре за ноћно летење и обучити посаде, док је за учешће тих хеликоптера у мировним мисијама потребна додатна модернизација.

На питања о нестанку документације и цијени од десет милиона марака за ремонт, у Канцеларији нису одговорили.

Недостаци

Недостаци на хеликоптерима МИ-8МТВ и МИ-17 који су ремонтовани у украјинском предузећу "Укрспетсекспорт" 2007. и 2008. године године уочени су тек послије неколико часова рада. Списак недостатака послије ремонта предат је надлежнима у комисији која је обавила примопредају, а која хеликоптере при преузимању није прегледала. Нико, међутим, није реаговао на то.

Уговор о ремонту хеликоптера и обуци пилота са украјинском фирмом потписан је 18. децембра 2006. године. Ремонт је почео у мају 2007, а окончан у јуну 2008. године.

Из фактуре у коју је увид имао "Глас Српске", види се да су на ремонт ишла три хеликоптера које је у ОС БиХ унијела ФБиХ и два хеликоптера који су некада припадали Републици Српској. Поред тога, обучена су и четири пилота, а то је плаћено 136.750 марака. Обука техничара плаћена је 24.200 марака, а за обуку девет ваздухопловних механичара плаћено је 123.750 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана