Поповић:Мијења се комплетан систем фискализације

Срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске данас је на сједници усвојила Приједлог закона о фискализацији, којим се у техничком смислу мијења комплетан систем досадашње фискализације у Српској који траје од 2008. године, изјавила је данас помоћник министра финансија за фискални систем Српске Слободанка Поповић.

"Фискалне касе које су у употреби су технички превазиђене и у одређеном дијелу због техничких мана отежавају и пословање. Нови систем који је предложен у техничком смислу неће отежавати пословање привредних субјеката, а фискални рачун из новог система садржаће кју ар код чијим скенирањем ће сваки потрошач посредством апликације моћи да провјери да ли је промет за који је потрошио новац евидентиран у систему Републике Српске", рекла је Поповићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да ће за тај систем, за шта је према прелиминарним процјенама потребно из буџета издвојити око 50 милиона КМ, Влада сносити трошак за сваког пореског обвезника да би могао испоштовати одредбе закона.

Поповићева је истакла да је циљ тог система евидентирање, односно регистровање и праћење комплетног промета робе и услуга у Српској и сузбијање сиве зоне у регистровању промета и услуга.

Поповићева је навела и да порески обвезници више неће морати да подносе писани захтјев Пореској управи да би се фискализовали, чекати пореског инспектора да би се фискализовали, печаћење фискалне касе, јер је то сада у техничком смислу непотребно.

"Одобрење сваког уређаја пореског обвезника биће аутоматизовано кроз систем Пореске управе, а ти нови уређаји достављају податке Пореској управи у реалном времену", додала је Поповићева.

Поповићева је подсјетила да је Народна скупштина Српске у септембру усвојила Нацрт закона о фискализацији и обавезала Министарство финансија да спроведе јавну расправу о том акту и то је учињено у сарадњи са Привредном комором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана