Помен на 400 српских жртава

Слободан Дакић
Помен на 400 српских жртава

МРКОЊИЋ ГРAД - Парастос и помен на 400 српских жртава који су страдали 1995. године у Мркоњић граду обиљежен је јуче у овој општини.

Становници мркоњићке општине на 4. фебруар, Дан општине подсјетили су се на српске жртве, које су страдале за вријеме окупације припадника оружаних снага Хрватске и ХВО.

У капели Православног гробља служен је парастос за жртве, а на спомен-обиљежје масовне гробнице и погинулим борцима у протеклом рату положено цвијеће.

Зла судбина кобне 1995. године зближила је Љиљану Митрић из Мркоњић Града и Драгицу Лукић из Разбоја код Српца.

Љиљана је са троје малољетне дјеце у Разбоју код Лукића провела избјегличке дане. Судбина је хтјела да у масовној гробници буду пронађена тијела њихових мужева Милорада Митрића и Драге Лукића, које су убили хрватски војници.

- Судбина је хтјела да са дјецом проведем код Драгице пет мјесеци, а да по повратку у Мркоњић Град у масовној гробници буду пронађена тијела наших мужева. Мене и Драгицу највише боли то што за злочине још нико није одговарао, а у јавности и медијима се мало говори о ратном злочину у Мркоњић Граду - казала је Митрићева.

Она се нада да ће злочинце стићи заслужена казна.

- Док злочинци не буду кажњени ја али и све породице жртава нећемо имати миран сан - рекла је Митрићева, чији је супруг Милорад убијен када је имао 41 годину живота.

Уз супруга, Љиљана је у масовној гробници пронашла тијело дјевера Петра Митрића (42) и сина од стрица Душка Митрића (22).

У масовној гробници у Православном гробљу у Мркоњић Граду пронађена су тијела 181 убијеног српског војника и цивила. У више мањих гробница на пропланцима, ливада, шуми... на подручју мркоњићке и сусједних општина пронађено је још око 400 српских жртава.

Награде

Поводом Дана општине синоћ је у позоришној сали Дома културе одржана свечана академија и сједница Скупштине општине на којој су заслужним појединцима и колективима додијељена општинска признања.

Повеља општине са сребреним амблемом додијељена је "Гласу Српском-Графика", за допринос у обогаћивању књижевног фонда Народне библиотеке у Мркоњић Граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана