Полицајци без осигурања и систематског прегледа

Дарко Момић
Полицајци без осигурања и систематског прегледа

САРАЈЕВО - Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА), Граничне полиције (ГП) и Дирекције за координацију полицијских тијела (ДКПТ) БиХ немају обавезно осигурање од посљедица несрећног случаја, а систематски љекарски преглед нису прошли од заснивања радног односа у полицијским агенцијама на нивоу БиХ.

Синдикални представници ових полицијских агенција прошле седмице су упутили пет захтјева Савјету министара БиХ, од кога, између осталог, траже да у парламентарну процедуру упути нови закон о полицијским службеницима БиХ којим би се регулисала и ова спорна питања. Нацрт новог закона, који је креирала радна група прије више од три године, предвиђа да је “полицијски службеник дужан да се подвргне редовном или ванредном здравственом прегледу које организује полицијски орган”, али нацрт тог закона се од 2017. године налази у ладици.

Предсједник Синдиката СИПА Един Кахримановић каже да је брука и срамота да полицијски службеници немају осигурање у случају несреће, ни редовне систематске прегледе. Он додаје да су због тога и протестовали у Сарајеву прошле седмице, истичући да је рјешење у доношењу новог закона о полицијским службеницима.

- Полицијски службеници су потпуно незаштићени. Припадници СИПА учествују у акцијама хапшења и стављају главу у торбу, а у случају да, не дај боже, изгубе живот, њихове породице би добиле одштету у висини шест плата и то само ако докажу да их је издржавао страдали припадник СИПА. Зар то није брука - каже Кахримановић за наш лист.

Он додаје да се полицијски службеници не дијеле по националној основи, истичући да је један од синдикалних захтјева и да се полицијским службеницима са пребивалиштем на подручју Републике Српске омогући исто право на пензионисање као и њиховим колегама у ФБиХ.

Предсједник Синдиката полицијских органа БиХ Драган Крвавац подсјећа да је један од захтјева са прошлонедјељних протеста био и да се до 25. марта објави Правилник о униформи који је усвојен у складу са свим прописаним процедурама.

- Остало је само да се правилник објави у “Службеном листу БиХ”, али то до данас није урађено, иако никоме није јасно због чега. Поред тога, много озбиљнији су проблеми осигурања и систематских прегледа, јер нигдје у свијету нема то да полицајци немају обавезан здравствени преглед и осигурање - каже Крвавац за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, то што нема периодичних здравствених прегледа је озбиљан проблем, јер је отворена могућност да неки полицијски службеник, како каже, “пукне”, а да му је и даље омогућено да носи пиштољ.

- Посебан проблем су ниске плате и ми на то годинама указујемо. До краја ове седмице биће одржан састанак Управног одбора Синдиката полицијских службеника у проширеном саставу, на којем ћемо донијети одлуку шта ћемо даље радити и како ћемо се понашати, јер власт не показује слух за наше проблеме - каже Крвавац.

Закон о платама

Синдикат полицијских службеника БиХ одустао је привремено од захтјева да се основица за обрачун плата са 475,69 марака повећа на 535 КМ и тражи да се она врати на ниво из 2012. године и износи 498,10 КМ, као и да се до 1. октобра ове године из Закона о платама у институцијама БиХ издвоје запослени у полицијским агенцијама. Они траже да буду третирани посебним законом, по узору на запослене у Тужилаштву и Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана