Похапшени кључни играчи у отимању милиона од Путева

Маријана Миљић
Похапшени кључни играчи у отимању милиона од Путева

Сарајево, Бањалука - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) ухапсили су јуче члана Канцеларије за разматрање жалби Драгана Вукајловића (37) и директора фирме "Електроунион" из Источног Сарајева Душка Лазаревића (34) због сумње да су оштетили предузеће "Путеви РС" за 3,5 милиона КМ.

Тужилаштво БиХ, по чијем налогу су обављена хапшења, саопштило је да су Вукајловић и Лазаревић осумњичени за злоупотребу положаја или овлашћења јер су омогућили да "Електроуниону" незаконито буде исплаћено 3,5 милиона КМ.

- Осумњичени су предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога одлучити о даљим активностима. Биће испитана и умијешаност других особа у извршење наведеног кривичног дјела - саопштено је из Тужилаштва.

Директор "Путева РС" Ненад Нешић рекао је да вјерује у правосуђе и да се нада да ће овом јавном предузећу бити надокнађена штета коју му је нанио "Електроунион".

Суд БиХ поништио је прошле седмице рјешење Канцеларије за разматрање жалби на основу којег су "Путеви РС" исплатили "Електроуниону" 3,4 милиона КМ.

Спор између "Електроуниона" и "Путева РС" вуче коријене још из 2012. године када је фирма из Источног Сарајева поднијела жалбу Канцеларији за разматрање жалби због тендера за одржавање путева који су расписали "Путеви". "Електроунион" је тада преузео тендерску документацију и одмах након тога уложио приговор на услове тендера. Иако није ни доставио понуду на тендер, "Електроунион" је на дан отварања приспјелих понуда тражио заустављање читавог поступка, што "Путеви" нису урадили.

"Електроунион" се затим жалио Канцеларији за разматрање жалби, која је "Путевима РС" наложила да обуставе поступак до њихове коначне одлуке. С обзиром на то да у року од 15 дана Канцеларија за разматрање жалби није донијела ту одлуку, "Путеви РС" посао додјељују фирми "Романијапутеви" и од тада почиње правна заврзлама.

Када су "Путеви РС" додијелили "Романијапутевима" посао вриједан 34 милиона КМ, Канцеларија за разматрање жалби у цјелости поништава поступак јавне набавке. "Путеви РС" потом подносе тужбу Управном одјељењу Суда БиХ са захтјевом да поништи рјешење Канцеларије за разматрање жалби којим је срушен тендер. Управно одјељење Суда БиХ је то и учинило, али је и предмет вратило Канцеларији за разматрање жалби на поновно одлучивање.

Канцеларија за разматрање жалби је и у поновљеном поступку донијела исту одлуку, а у међувремену доноси и рјешење којим усваја захтјев "Електроуниона" за надокнаду штете у висини од 3,4 милиона КМ. "Електроунион" на основу тог рјешења покреће поступак принудне наплате, а Суд БиХ блокира рачун "Путева РС". Недуго затим 3,4 милиона марака пребачено је са рачуна "Путева" на рачун "Електроуниона".

Трнинић

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да треба пустити правосуђе да ради свој посао.

- Ипак, несхватљиво је како је фирма која чак није учествовала на тендеру успјела добити судски спор и наплатити од "Путева" 3,4 милиона КМ - навео је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана