Почиње градња кућа за избјегле

Ведрана Кулага
Почиње градња кућа за избјегле

Бањалука - Страни донатори оцијенили су да је БиХ остварила напредак у оквиру спровођења Регионалног програма збрињавања избјеглих и расељених лица и да би ова година требало да буде година градње кућа и станова за њихово збрињавање.

Донатори су у извјештају о раду Фонда регионалног програма збрињавања за 2014. годину оцијенили да реализација програма напредује, али да треба уложити још новца и напора да би у БиХ, Србији, Црној Гори и Хрватској били створени услови за живот оних који желе да се врате на своја огњишта. Оцијењено је да ће у овој години бити остварени конкретни резултати на терену и да ће се захуктати изградња кућа.

Европски комесар за регионалну политику и проширење Јоханес Хан оцијенио је да су користи које са собом носи програм вишеструке.

- Реализација програма допринијеће стабилизацији стања на Балкану, а ЕУ ће наставити да ради са земљама у региону и надгледа програм за који је 2012. године на конференцији у Сарајеву обезбиједила 230 милиона евра - истакао је Хан.

Главни донатори, односно представници САД, Њемачке, Италије, Норвешке и Турске, вјерују да ће ове године и у БиХ почети изградња кућа и станова. За то су створени услови у оквиру три потпројекта које је одобрила Развојна банка Савјета Европе. Ти пројекти су један од разлога због којих надлежни у БиХ, како се наводи у извјештају, тврде да је остварен напредак наводећи да је обезбијеђен грађевински материјал за 20 породица и да су потписани уговори о обнови у 22 локалне заједнице.

Иако поједина удружења избјеглица нису задовољна темпом којим се програм реализује у БиХ у надлежним институцијама наглашавају да би ускоро требало да буду одабрани корисници за други потпројекат, а до краја године почети градња 250 станова у оквиру трећег таласа.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета рекао је да је у току завршна фаза избор корисника за други потпројекат у оквиру којег би требало да буде ријешено стамбено питање 780 породица.

- У петак би требало да буде одржан састанак пројектно-изведбеног тима на којем ће се разговарати о листама корисника сачињених обиласком терена - каже Вулета.

Циљ Регионалног програма је трајно стамбено збрињавање 27.000 најугроженијих породица, односно 74.000 избјеглих и расељених у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори.

Прве донације

На првој донаторској конференцији у Сарајеву одржаној 2012. године прикупљено је око 300 милиона евра, односно око 60 одсто новца потребног за стамбено збрињавање најугроженијих у све четири земље обухваћене програмом. Из донаторског фонда Србија би требало да добије 335,2 милиона, Хрватска 119,7, БиХ 101 милион, а Црна Гора 27,7 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана