По једног радника има више од 2.100 фирми у Републици Српској

Драгана Орловић
По једног радника има више од 2.100 фирми у Републици Српској

Бањалука - У Републици Српској у посљедњих пет година број фирми које имају само по једног радника порастао је за 240, тако да их је на крају прошле године било 2.113.

Да одлично послују упркос томе што немају више од једног запосленог најбоље показује њихова вишемилионска добит.

Тако је на крају 2018. године према подацима  Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у Републици Српској било 2.113 регистрованих предузећа са једним запосленим, а њихова укупна добит износила је 56 милиона марака.

- У 2017. години у Српској је било  2.276 предузећа са једним запосленим, а њихов резултат пословања износио је 50 милиона марака - рекли су у АПИФ-у.

Тренд оснивања “ташна-машна” предузећа, која се препознају по томе што имају само једног или чак ниједног радника, траје већ годинама, а економиста Зоран Павловић каже да многе од ових фирми заиста добро функционишу са малим бројем људи.

- Фирме са једним запосленим могу бити подијељене у двије велике групе. Оне које су основали људи са знањем, а који нису могли или жељели да раде за друге, па су сами покренули свој бизнис и фирме које су основане само због великог промета новца, чијем је поријеклу тешко ући у траг - истакао је Павловић.

Фирми са једним запосленим највише има, како каже Павловић, у ИТ сектору, разним савјетодавним и консултантским пословима, али и у грађевинско-услужним ђелатностима.

-   Има их и у трговини, гђе су појединци покренули своје послове уколико су имали свој капитал. Купују робу, па је најчешће сами дистрибуишу - казао је Павловић.

Према његовим ријечима, велики је број оних који су покренули своје послове из нужде, па раде сами и као директор и као радник.

- Али ако узмемо у обзир фирме са једним или ниједним радником, које остварују огроман профит и промет, а има их у РС, то је онда потпуно друга категорија  - закључио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана