Планиран напад на институције РС

Г. Маунага, Н. Томашевић
Планиран напад на институције РС

Бањалука - Полиција РС ухапсила је јуче више десетина особа осумњичених да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему како би извршили терористичке нападе на институције РС и њихове представнике.

Осим хапшења, полиција је претресла 32 локације широм Српске. Хапшења и претреси обављени су у акцији кодног назива "Рубен", која је покренута послије терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику који је извршио вехабија Нердин Ибрић.

- Претресени су објекти особа за које се сумња да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему с циљем извођења терористичких аката на институције РС и представнике тих институција - саопштено је из Специјалног тужилаштва РС по чијем је налогу изведена акција.

Имена ухапшених нико није желио да објави, а према незваничним информацијама, међу њима су Самир Окић из Власенице, Елвис Мерџић из Братунца, Мујо Жилић из Которског код Добоја, Латиф Хукић и Наил Дудаковић из Градишке.

Портпарол МУП-а РС Милан Саламадија казао је да је акција изведена на основу сазнања да одређене особе, које се доводе у везу са радикалним покретима, илегално посједују оружје.

- Претресени су и објекти особа које су биле или се још налазе на сиријском ратишту. Постоји сумња и да те особе врбују грађане БиХ за одлазак на страна ратишта. Пронађени су оружје, муниција, панцири и униформе, те пропагандни материјал за врбовање грађана за одлазак на ратишта - казао је Саламадија.

Претреси кућа и станова обављени су на подручју Бањалуке, Добоја, Бијељине, Приједора, Прњавора, Власенице, Братунца и Зворника. "Глас Српске" сазнаје да је један од главних ухапшених Окић, који је у послијеподневним часовима, након што су му претресени објекти у Власеници, спроведен у зворничку полицију. "Глас" је у новембру прошле године објавио да је Окић један од организатора одласка џихадиста из вехабијског кампа у Церској код Зворника на сиријско ратиште преко вехабијске заједнице у Бечу, те да га је централа у аустријској престоници задужила за обавјештајне и оперативне послове. Код њега су били чести вехабијски састанци којима су присуствовале и особе афроазијског поријекла. Окић је у сталном контакту и са организацијом ИХХ из Турске, чије је дјеловање забрањено у неколико земаља због повезаности с тероризмом.

"Глас" сазнаје да се Мерџић, који је ухапшен у Братунцу, доводи у везу са вехабијским кампом који се налази у близини Поточара код Сребренице. Предсједник Савјета мјесне заједнице Которско Мухамед Спахић рекао је да га је полиција пробудила како би им показао гдје живи Жилић.

- Полиција је претресла његову кућу и радњу. Чуо сам да су од њега изузете картице мобилног телефона, ЦД-ови, маскирне панталоне Армије РБиХ. Жилић има своју грађевинску фирму - рекао је Спахић.

Према незваничним информацијама, Хукић и Дудаковић су ухапшени у Орахови код Градишке. "Глас Српске" сазнаје да су претресени и објекти које користи Мехмед Куљанчић из Власенице. Он је на свом "Фејсбук" профилу написао да стоји уз терористу Ибрића који је извршио напад у Зворнику и убио полицајца Драгана Ђурића, а ранио двојицу његових колега. Ибрић, који је упао у Полицијску станицу вичући "алаху екбер", убијен је у размјени ватре са полицијом. Поједини медији објавили су да је Куљанчић ухапшен, али то нико није могао да потврди.

Саслушане су и двије особе у Бањалуци, од којих је једна недавно дошла из САД. Очевици су рекли да је од четири часа испред Центра јавне безбједности Бањалука, гдје је доведен велик број ухапшених, било као у кошници.

- Полицијски џипови су долазили један за другим. Било је пуно полиције с пушкама и фантомкама који су доводили неке људе - рекао је један од очевидаца.

Акција "Рубен" до закључења овог броја "Гласа Српске" није била завршена, тако да није био познат тачан број ухапшених, а више детаља требало би да буде познато данас. Акцију, под надзором Специјалног тужилаштва РС, спроводе припадници Управе за борбу против тероризма и екстремизма у сарадњи са припадницима Специјалне јединице полиције и Јединице за подршку Криминалистичке полиције МУП-а РС.

Замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам изјавио је да су подигли безбједносне мјере на највиши степен и појачали контроле у свим теренским центрима.

- Безбједност је појачана и у Имиграционом центру гдје је смјештена популација која долази из кризних подручја због сумње да може навести неке људе на тероризам - рекао је Низам.

Подршка тероризму

Портпарол ЦЈБ Бијељина Александра Симојловић рекла је да су на подручју које покривају регистроване четири особе које су на друштвеним мрежама подржавале терористички напад у Зворнику и нападача Нердина Ибрића. Три су из Братунца, а четврти је Мехмед Куљанчић из Власенице.

На "Фејсбуку" је основана страница "РИП Нердин Ибрић" која има око 4.000 лајкова. На тој страници администратор и фанови прозивају медије који наводе да је Ибрић терориста и величају његов чин.

- Алах благословио све који су подржали рахметли Нердина Ибрића. Алах је самилостив, подариће џенет нашем брату Нердину 100 одсто сам сигуран у то. Иншалах - пише на тој страници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана