Planiran napad na institucije RS

G. Maunaga, N. Tomašević
Planiran napad na institucije RS

Banjaluka - Policija RS uhapsila je juče više desetina osoba osumnjičenih da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu kako bi izvršili terorističke napade na institucije RS i njihove predstavnike.

Osim hapšenja, policija je pretresla 32 lokacije širom Srpske. Hapšenja i pretresi obavljeni su u akciji kodnog naziva "Ruben", koja je pokrenuta poslije terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku koji je izvršio vehabija Nerdin Ibrić.

- Pretreseni su objekti osoba za koje se sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije RS i predstavnike tih institucija - saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva RS po čijem je nalogu izvedena akcija.

Imena uhapšenih niko nije želio da objavi, a prema nezvaničnim informacijama, među njima su Samir Okić iz Vlasenice, Elvis Merdžić iz Bratunca, Mujo Žilić iz Kotorskog kod Doboja, Latif Hukić i Nail Dudaković iz Gradiške.

Portparol MUP-a RS Milan Salamadija kazao je da je akcija izvedena na osnovu saznanja da određene osobe, koje se dovode u vezu sa radikalnim pokretima, ilegalno posjeduju oružje.

- Pretreseni su i objekti osoba koje su bile ili se još nalaze na sirijskom ratištu. Postoji sumnja i da te osobe vrbuju građane BiH za odlazak na strana ratišta. Pronađeni su oružje, municija, panciri i uniforme, te propagandni materijal za vrbovanje građana za odlazak na ratišta - kazao je Salamadija.

Pretresi kuća i stanova obavljeni su na području Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Prijedora, Prnjavora, Vlasenice, Bratunca i Zvornika. "Glas Srpske" saznaje da je jedan od glavnih uhapšenih Okić, koji je u poslijepodnevnim časovima, nakon što su mu pretreseni objekti u Vlasenici, sproveden u zvorničku policiju. "Glas" je u novembru prošle godine objavio da je Okić jedan od organizatora odlaska džihadista iz vehabijskog kampa u Cerskoj kod Zvornika na sirijsko ratište preko vehabijske zajednice u Beču, te da ga je centrala u austrijskoj prestonici zadužila za obavještajne i operativne poslove. Kod njega su bili česti vehabijski sastanci kojima su prisustvovale i osobe afroazijskog porijekla. Okić je u stalnom kontaktu i sa organizacijom IHH iz Turske, čije je djelovanje zabranjeno u nekoliko zemalja zbog povezanosti s terorizmom.

"Glas" saznaje da se Merdžić, koji je uhapšen u Bratuncu, dovodi u vezu sa vehabijskim kampom koji se nalazi u blizini Potočara kod Srebrenice. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kotorsko Muhamed Spahić rekao je da ga je policija probudila kako bi im pokazao gdje živi Žilić.

- Policija je pretresla njegovu kuću i radnju. Čuo sam da su od njega izuzete kartice mobilnog telefona, CD-ovi, maskirne pantalone Armije RBiH. Žilić ima svoju građevinsku firmu - rekao je Spahić.

Prema nezvaničnim informacijama, Hukić i Dudaković su uhapšeni u Orahovi kod Gradiške. "Glas Srpske" saznaje da su pretreseni i objekti koje koristi Mehmed Kuljančić iz Vlasenice. On je na svom "Fejsbuk" profilu napisao da stoji uz teroristu Ibrića koji je izvršio napad u Zvorniku i ubio policajca Dragana Đurića, a ranio dvojicu njegovih kolega. Ibrić, koji je upao u Policijsku stanicu vičući "alahu ekber", ubijen je u razmjeni vatre sa policijom. Pojedini mediji objavili su da je Kuljančić uhapšen, ali to niko nije mogao da potvrdi.

Saslušane su i dvije osobe u Banjaluci, od kojih je jedna nedavno došla iz SAD. Očevici su rekli da je od četiri časa ispred Centra javne bezbjednosti Banjaluka, gdje je doveden velik broj uhapšenih, bilo kao u košnici.

- Policijski džipovi su dolazili jedan za drugim. Bilo je puno policije s puškama i fantomkama koji su dovodili neke ljude - rekao je jedan od očevidaca.

Akcija "Ruben" do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije bila završena, tako da nije bio poznat tačan broj uhapšenih, a više detalja trebalo bi da bude poznato danas. Akciju, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS, sprovode pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa pripadnicima Specijalne jedinice policije i Jedinice za podršku Kriminalističke policije MUP-a RS.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam izjavio je da su podigli bezbjednosne mjere na najviši stepen i pojačali kontrole u svim terenskim centrima.

- Bezbjednost je pojačana i u Imigracionom centru gdje je smještena populacija koja dolazi iz kriznih područja zbog sumnje da može navesti neke ljude na terorizam - rekao je Nizam.

Podrška terorizmu

Portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović rekla je da su na području koje pokrivaju registrovane četiri osobe koje su na društvenim mrežama podržavale teroristički napad u Zvorniku i napadača Nerdina Ibrića. Tri su iz Bratunca, a četvrti je Mehmed Kuljančić iz Vlasenice.

Na "Fejsbuku" je osnovana stranica "RIP Nerdin Ibrić" koja ima oko 4.000 lajkova. Na toj stranici administrator i fanovi prozivaju medije koji navode da je Ibrić terorista i veličaju njegov čin.

- Alah blagoslovio sve koji su podržali rahmetli Nerdina Ibrića. Alah je samilostiv, podariće dženet našem bratu Nerdinu 100 odsto sam siguran u to. Inšalah - piše na toj stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana