Петронијевић: Тужилаштво под притиском

Срна
Петронијевић: Тужилаштво под притиском

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да је суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника” Милошу Лукићу пред Судом БиХ због непоштовања одлука Кристијана Шмита примјер злоупотребе Тужилаштва БиХ и правосуђа у политичке сврхе.

Петронијевић је након данашњег рочишта пред Судом БиХ рекао да је Тужилаштво под притиском и у нелагодној ситуацији, што се види.

-Ово ће остати уџбенички примјер на коме ће се генерације учити како се не би смело злоупотребљавати правосуђе - нагласио је Петронијевић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је рекао да се политички противници уклањају на демократски начин, законит и уставан, односно на изборима и никако другачије.

-Ако схватите да не можете на изборима и почнете то чинити неким другим методама, кроз злоупотребу правосуђа, то онда не ваља - истакао је Петронијевић и додао да нажалост, у ери неолибералног глобализма, ово није усамљен случај.

Према његовим ријечима, овај “сарајевски процес” дешава се и у САД, бившем предсједнику Доналду Трампу.

-Иста злоупотреба, исто то насиље над правом, уклањање правних норми, гажење међународног права, а то се исто догађа и овдје - рекао је он и поновио да се данас осјетила нелагода код тужилаца у процесу против Додика и Лукића, али да сада морају да иду до краја.

Сматра да ће у другом дијелу поступка бити отворена Пандорина кутија из које ће схватити да су “пуцали сами себи у ногу”.

-У наставку поступка очекиваће их одговори на сва ова питања која они стављају под тепих - и питање високог представника, његовог избора, овлашћења - упозорио је Петронијевић.

Сматра да се данас могла видјети једна потпуно испразна прича Тужилаштва којом покушавају да напуне “те фајлове да они личе на нешто, папирима, свједоцима, формалним доказима”.

-Мислим да је ово тренутак када се креће у нешто што би требало да буде врло оптерећујуће за Тужилаштво. Уколико Суд БиХ усвоји приједлоге који су сврсисходни, за разлику од приједлога које Тужилаштво до сада чинило, ући ће у једну фазу поступка која ће отворити Пандорину кутију. Мислим да ће можда паметним људима показати рјешење за функционисање државоправног система  навео је Петронијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана