Petronijević: Tužilaštvo pod pritiskom

Srna
Petronijević: Tužilaštvo pod pritiskom

ISTOČNO SARAJEVO - Advokat Goran Petronijević izjavio je da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita primjer zloupotrebe Tužilaštva BiH i pravosuđa u političke svrhe.

Petronijević je nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH rekao da je Tužilaštvo pod pritiskom i u nelagodnoj situaciji, što se vidi.

-Ovo će ostati udžbenički primjer na kome će se generacije učiti kako se ne bi smelo zloupotrebljavati pravosuđe - naglasio je Petronijević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da se politički protivnici uklanjaju na demokratski način, zakonit i ustavan, odnosno na izborima i nikako drugačije.

-Ako shvatite da ne možete na izborima i počnete to činiti nekim drugim metodama, kroz zloupotrebu pravosuđa, to onda ne valja - istakao je Petronijević i dodao da nažalost, u eri neoliberalnog globalizma, ovo nije usamljen slučaj.

Prema njegovim riječima, ovaj “sarajevski proces” dešava se i u SAD, bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

-Ista zloupotreba, isto to nasilje nad pravom, uklanjanje pravnih normi, gaženje međunarodnog prava, a to se isto događa i ovdje - rekao je on i ponovio da se danas osjetila nelagoda kod tužilaca u procesu protiv Dodika i Lukića, ali da sada moraju da idu do kraja.

Smatra da će u drugom dijelu postupka biti otvorena Pandorina kutija iz koje će shvatiti da su “pucali sami sebi u nogu”.

-U nastavku postupka očekivaće ih odgovori na sva ova pitanja koja oni stavljaju pod tepih - i pitanje visokog predstavnika, njegovog izbora, ovlašćenja - upozorio je Petronijević.

Smatra da se danas mogla vidjeti jedna potpuno isprazna priča Tužilaštva kojom pokušavaju da napune “te fajlove da oni liče na nešto, papirima, svjedocima, formalnim dokazima”.

-Mislim da je ovo trenutak kada se kreće u nešto što bi trebalo da bude vrlo opterećujuće za Tužilaštvo. Ukoliko Sud BiH usvoji prijedloge koji su svrsishodni, za razliku od prijedloga koje Tužilaštvo do sada činilo, ući će u jednu fazu postupka koja će otvoriti Pandorinu kutiju. Mislim da će možda pametnim ljudima pokazati rješenje za funkcionisanje državopravnog sistema  naveo je Petronijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana