Петер Соренсен за Глас Српске: Нећемо дозволити да корупција прогута донације

Жељка Домазет
Петер Соренсен за Глас Српске: Нећемо дозволити да корупција прогута донације

Не постоји никаква могућност корупције приликом трошења новца који је обезбијеђен на међународној донаторској конференцији за санацију посљедица поплава зато што имамо неколико нивоа контрола које то спречавају.

Рекао  је то у интервјуу "Гласу Српске" шеф делегације и специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

* ГЛАС: Да ли је на донаторској конференцији у Бриселу прикупљено много више новца од очекиваног захваљујући осјетљивости свијета према поплављеном становништву или добрим перипремама домаћих власти?

СОРЕНСЕН: Рекао бих да је ријеч о обје ствари истовремено. Донаторска конференција јасно је била израз солидарности свих земаља и организација према БиХ. Новац је обезбијеђен од срца и у овако тешким временима то је још један од показатеља да солидарност постоји и да грађани БиХ нису заборављени. Нема сумње да је и БиХ била добро припремљена имајући у виду активности које су спровођене од стране свих нивоа власти, али и у сарадњи између БиХ и Србије. То је још један од разлога зашто је конференција била успјешна. Напоран рад који су стручњаци обавили у БиХ поставио је темеље за припрему процјене потреба за опоравак и она је послужила као ослонац у раду конференције која је обухватила представнике 60 земаља и 23 међународне организације.

* ГЛАС: Да ли сте сигурни да ће новац бити трошен на транспарентан начин и на који начин ће то бити обезбијеђено с обзиром на то да постоји страх да новац оде у приватне џепове као што је било са донаторским средствима након рата?

СОРЕНСЕН: Могу одговорити само у дијелу који се тиче средстава која обезбјеђује ЕУ јер су то средства за која сам задужен и која су под мојом контролом. Постоје механизми контроле који обезбјеђују транспарентност у трошењу тих средстава. Ми ћемо га усмјерити на области за које су утврђене потребе. Не постоји никаква могућност корупције приликом трошења тог новца зато што имамо неколико нивоа контрола које то спречавају. Што се тиче преосталог дијела средстава одговор би требао дати сваки донатор појединачно.

 

Комплетан интервју прочитајте у штампаном или електронском изадњу "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана