Острашћени кадар СДА на важној позицији у Хагу

Александар Стојановић
Острашћени кадар СДА на важној позицији у Хагу

САРАЈЕВО - Без обзира на то што кандидатура Јасмине Ћосић Дедовић нема подршку предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, она се налази близу именовања за судију Међународног кривичног суда у Хагу, сазнаје “Глас Српске” из дипломатских кругова.

Правници упозоравају да је ово опасна ситуација на коју треба указати, због политичких ставова, подршке СДА и правничке каријере Ћосић Дедовић.

Скупштина држава чланица суда би на засједању, које ће бити одржана од 17. до 23. децембра, у Њујорку требало да одлучује о кандидатима за судију. Како је наш лист раније писао, Министарство спољних послова на челу са Бисером Турковић преузело је обавезу да, противно свим правилима и уз кршење Устава БиХ, лобира код других држава за именовање Јасмине Ћосић Дедовић. Извор близак дипломатским круговима рекао је за “Глас Српске” да је ово лобирање тренутно дало резултате.

- Она је на релевантним међународним адресама представљена као професионалац, један од ријетких некорумпираних судија Суда БиХ и према првим информацијама та прича је прошла. Важно је да међународни фактори буду упознати са њеном политичком позадином и ранијом каријером - рекао је добро обавијештен извор.

Адвокат Миодраг Стојановић каже за наш лист да судију Ћосић Дедовић познаје још из времена када је она била у тиму тужилаштва на предмету генерала Младића те да је упознат с тим да је она касније изабрана за судију у Суду БиХ и то у одјељењу за ратне злочине.

- Мени, односно мојим брањеницима, није судила, само је једном поступала као судија за претходни поступак. Ја, лично немам непријатна искуства. Међутим, моје колеге које раде у предметима где је она предсједник или члан већа су огорчени на њу, сматрајући је врло субјективном, острашћеном, судијом која има свој став и тај став отворено, не поштујући ништа у погледу предлога одбране, гура до краја. И сви су са пажњом пратили ово што се дешава у вези са њеним избором - рекао је Стојановић.

Поводом њене кандидатуре за судију Међународног кривичног суда Стојановић истиче да он, као легалиста, сматра да морају бити поштоване све процедуре у том погледу.

- Како нема сагласности српског члана Председништва, те процедуре нису испоштоване. Друго, њена каријера доводи нас у позицију да размишљамо да ли је она објективна у својој почетној позицији. Ово говорим зато што је она била у тиму тужилаштва у предмету против генерала Младића и могла је да приступи многим документима. Друга димензија је и упорност Бисере Турковић и тог политичког естаблишмента. Тиме је ово прерасло у једно политичко питање, а онда је самим тим под знаком питања и квалитет кандидаткиње - истакао је Стојановић.

Турковић

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић у писму упућеном турском колеги Мевлуту Чавушоглуу позвала је ову државу да лобира за именовање Јасмине Ћосић Дедовић. Двоје министара су се недавно састали, а према ријечима извора једна од тема било је и ово именовање.

- Турковићева је сада и лично замолила Чавушоглуа да лобира за именовање Ћосић Дедовић код других земаља, пошто је у исламском свијету већ добила подршку - рекао је добро обавијештен извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана