Ostrašćeni kadar SDA na važnoj poziciji u Hagu

Aleksandar Stojanović
Ostrašćeni kadar SDA na važnoj poziciji u Hagu

SARAJEVO - Bez obzira na to što kandidatura Jasmine Ćosić Dedović nema podršku predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ona se nalazi blizu imenovanja za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, saznaje “Glas Srpske” iz diplomatskih krugova.

Pravnici upozoravaju da je ovo opasna situacija na koju treba ukazati, zbog političkih stavova, podrške SDA i pravničke karijere Ćosić Dedović.

Skupština država članica suda bi na zasjedanju, koje će biti održana od 17. do 23. decembra, u Njujorku trebalo da odlučuje o kandidatima za sudiju. Kako je naš list ranije pisao, Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa Biserom Turković preuzelo je obavezu da, protivno svim pravilima i uz kršenje Ustava BiH, lobira kod drugih država za imenovanje Jasmine Ćosić Dedović. Izvor blizak diplomatskim krugovima rekao je za “Glas Srpske” da je ovo lobiranje trenutno dalo rezultate.

- Ona je na relevantnim međunarodnim adresama predstavljena kao profesionalac, jedan od rijetkih nekorumpiranih sudija Suda BiH i prema prvim informacijama ta priča je prošla. Važno je da međunarodni faktori budu upoznati sa njenom političkom pozadinom i ranijom karijerom - rekao je dobro obaviješten izvor.

Advokat Miodrag Stojanović kaže za naš list da sudiju Ćosić Dedović poznaje još iz vremena kada je ona bila u timu tužilaštva na predmetu generala Mladića te da je upoznat s tim da je ona kasnije izabrana za sudiju u Sudu BiH i to u odjeljenju za ratne zločine.

- Meni, odnosno mojim branjenicima, nije sudila, samo je jednom postupala kao sudija za prethodni postupak. Ja, lično nemam neprijatna iskustva. Međutim, moje kolege koje rade u predmetima gde je ona predsjednik ili član veća su ogorčeni na nju, smatrajući je vrlo subjektivnom, ostrašćenom, sudijom koja ima svoj stav i taj stav otvoreno, ne poštujući ništa u pogledu predloga odbrane, gura do kraja. I svi su sa pažnjom pratili ovo što se dešava u vezi sa njenim izborom - rekao je Stojanović.

Povodom njene kandidature za sudiju Međunarodnog krivičnog suda Stojanović ističe da on, kao legalista, smatra da moraju biti poštovane sve procedure u tom pogledu.

- Kako nema saglasnosti srpskog člana Predsedništva, te procedure nisu ispoštovane. Drugo, njena karijera dovodi nas u poziciju da razmišljamo da li je ona objektivna u svojoj početnoj poziciji. Ovo govorim zato što je ona bila u timu tužilaštva u predmetu protiv generala Mladića i mogla je da pristupi mnogim dokumentima. Druga dimenzija je i upornost Bisere Turković i tog političkog establišmenta. Time je ovo preraslo u jedno političko pitanje, a onda je samim tim pod znakom pitanja i kvalitet kandidatkinje - istakao je Stojanović.

Turković

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković u pismu upućenom turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu pozvala je ovu državu da lobira za imenovanje Jasmine Ćosić Dedović. Dvoje ministara su se nedavno sastali, a prema riječima izvora jedna od tema bilo je i ovo imenovanje.

- Turkovićeva je sada i lično zamolila Čavušoglua da lobira za imenovanje Ćosić Dedović kod drugih zemalja, pošto je u islamskom svijetu već dobila podršku - rekao je dobro obaviješten izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana