Осмица тјера по своме и мимо закона

Дарко Момић
Осмица тјера по своме и мимо закона

БАЊАЛУКА - Директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић Осмица, којем је 18. фебруара истекла петогодишња безбједносна дозвола за приступ тајним подацима, до јуче није у складу са законом тражио продужење те дозволе од Министарства безбједности БиХ.

Према тврдњама извора нашег листа високо позиционираног у безбједносном апарату БиХ, Мехмедагић није поднио захтјев за продужење безбједносне дозволе зато што је свјестан да му по закону не може бити продужена дозвола, јер му се суди због злоупотребе службеног положаја или овлашћења. Наш извор каже да је Мехмедагић вјероватно “имао информације” да ће му Суд БиХ изрећи ослобађајућу пресуду, што се у петак и догодило, али истиче да првостепена ослобађајућа пресуда не значи да је окончан кривични поступак против њега.

- Кривични поступак траје док год се не изрекне правоснажна пресуда, а Закон о заштити тајних података БиХ каже да једну од сметњи за издавање безбједносне дозволе за приступ тајним подацима представља “вођење поступка због кривичног дјела за које се могу изрећи затворске казне у трајању од најмање три мјесеца” - објашњава наш саговорник.

Он каже да се поступак продужења дозволе спроводи на захтјев директора ОБА, након чега службеници ОБА врше провјере и достављају податке Министарству безбједности.

- То значи да би Министарство безбједности, односно Државни безбједносни орган, као надлежно тијело у саставу министарства, морало да констатује да постоје сметње и да не може да му се продужи безбједносна дозвола за приступ тајним подацима под ознаком “врло тајно”. Зато Мехмедагић није ни поднио захтјев, што је потпуно невјероватно и могуће само у оваквој земљи. Он је свјестан да има политичку подршку СДА, а тој странци је очигледно важније да Мехмедагић буде на челу ОБА од тога што нам се вјероватно цијели свијет смије због чињенице да је на челу “тајне полиције” особа која нема дозволу за приступ тајним подацима - закључује наш извор.

Он додаје да Мехмедагић има право приступа подацима “интерно” и “повјерљиво”, али не и категорији најосјетљивијих података под ознаком “врло тајно”, истичући да он може пренијети овлашћења на свог замјеника, али да се не зна да ли је то урадио.

Делегат СНСД-а у Дому народа и члан Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА БиХ Средоје Новић, који је свој радни вијек провео на највишим функцијама у сектору безбједности, каже да је сувишно било шта коментарисати, јер пред таквим стварима човјек може само да остане без текста.

- То најбоље говори о овој држави и о свима онима који брину о томе да Инцко наметне овај или онај закон, али не и о томе да кључна институција безбједности у БиХ на свом челу има човјека који треба да поштује и брине о томе да сви поштују законе ове земље. Нажалост, то говори и о спрези оних који су га поставили на то мјесто и оних који то аминују, при чему мислим на неке амбасаде, ОХР и њихове истомишљенике - категоричан је Новић.

Пресуда

Суд БиХ или прецизније судија Бранко Перић у петак је донио ослобађајућу пресуду у предмету против директора ОБА Османа Мехмедагића и руководиоца Одјељења за сајбер безбједност у ОБА Мухамеда Пекића. Интересантно је да је Перић пресуду изрекао у експресном року, односно свега пола сата након завршних ријечи одбране и тужилаштва, што је неуобичајено и права ријеткост у судској пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана