Осмица мимо закона приступа тајним подацима

Дарко Момић
Осмица мимо закона приступа тајним подацима

БАЊАЛУКА - Након што је министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић на недавно одржаној заједничкој сједници оба дома Парламента БиХ открила да је директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) Осману Мехмедагићу Осмици продужена безбједносна дозвола и омогућен приступ тајним подацима највише категорије, тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка открио је нови шокантан податак који доводи у сумњу законитост продужења безбједносне дозволе директору ОБА.

Наиме, Мехмедагић је Заједничкој комисији Парламента БиХ за надзор над радом ОБА доставио потврду да има диплому Америчког универзитета у БиХ, а тужилац Чавка је открио да током овоседмичног претреса просторија те високошколске установе у Тузли није пронађен ниједан доказ да је Мехмедагић икада био њен студент.

- Мехмедагић је стекао фалсификовану диплому високе стручне спреме са којом је именован на дужност генералног директора ОБА. На тај начин је незаконитим вршењем дужности остварио имовинско-правну корист у износу већем од 100.000 марака - навео је Чавка у приједлогу за одређивање притвора оснивачу Америчког универзитета у БиХ Денису Прцићу, који је осумњичен да је омогућио незаконито стицање дипломе директору ОБА.

Поред тога, Чавка је навео и да је Прцић уз помоћ сарадника истргао оригиналну страницу из регистра овог факултета у који је накнадно дописано име Османа Мехмедагића. Суд БиХ уважио је његове тврдње и одредио једномјесечни притвор Прцићу.

Наш саговорник из обавјештајне заједнице који је инсистирао на анонимности каже да се послије ових навода тужиоца, које је прихватио Суд БиХ, поставља питање како је Мехмедагићу продужена безбједносна дозвола.

- У члану 59. Закона о заштити тајних података БиХ, у којем се наводе безбједносне сметње због којих се одбија издавање безбједносне дозволе, као прва сметња наводи се “доказано лажно навођење података у упитнику за провјере”. Послије ових тврдњи тужилаца Тужилаштва БиХ поставља се питање шта је Осмица навео у упитницима за провјеру и како му је продужена безбједносна дозвола? Ако је навео да има диплому Америчког универзитета БиХ, то значи да је навео лажне податке у упитнику за безбједносне провјере - објашњава наш саговорник.

Према његовим ријечима, парадокс је што Закон о заштити тајних података каже да је “доказе за безбједносне сметње дужна прикупити и изнијети ОБА”, тако да испада да би Осмицини подређени требало да “докажу лажно навођење података у упитнику за провјере”.

- Парадоксално је очекивати да ће они то урадити, али радује што је тужилац Олег Чавка покренуо истрагу која треба да докаже да је директор ОБА навео лажне податке, што ће практично значити да му је безбједносна дозвола продужена мимо закона - каже наш саговорник.

Бесмислено

Делегат СНСД-а у Дому народа и члан Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Средоје Новић, који је свој радни вијек провео на највишим функцијама у сектору безбједности, каже да не види смисао у томе да било шта коментарише када је у питању рад ОБА.

- Сви смо свједоци шта и како се ради када је ријеч о директору ОБА, како се понашају правосудни органи, односно како брзо и ослобађајућим пресудама се окончавају процеси против њега - каже кратко Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана