Огласи узалудни, радника ни за лијека

Маријана Миљић Бјеловук
Огласи узалудни, радника ни за лијека

БАЊАЛУКА - Колико је криза са недостатком радне снаге на домаћем тржишту ескалирала осим натписа на већини продавница, пекара, бутика, салона на којима великим словима пише: “Тражимо радника” одсликава и то да појединци нису ове године отворили ни базене јер једноставно немају довољно запослених.

Према незваничним информацијама, раније веома посјећен базен на отвореном у Лакташима ове године остаје затворен јер нису могли наћи довољно радника.

- Базен неће радити ове године - рекли су нам само кратко и спустили слушалицу у хотелу “Сан” у Лакташима у склопу којег постоји и велики базен на отвореном.

Директорица Туристичке организације Лакташа Свјетлана Баштаница казала је да има исту информацију, односно да базен ове године неће радити јер нема довољно радника.

Према нашим сазнањима, хотел “Сан” је тражио 15 радника, али јавило се свега пет.

- Тражили су раднике и ја сам се пријавила за рад на базену на отвореном. Рекли су да ће ме звати, али како се нису оглашавали контактирала сам ја њих и рекли су ми да су успјели пронаћи само пет радника те да ове године због недостатка кадра неће звати ни нас који смо се пријавили - рекла нам је Дајана Л. из Лакташа.

Скоро да нема продавнице у највећем граду Српске на чијим вратима не стоји натпис: “Тражимо раднике”. Тако само у бањалучком насељу Пријечани, на вратима три продавнице које се налазе у кругу од неколико стотина метара купци прво виде понуду за посао и тако већ мјесецима.

- Мање продавнице су на ивици рентабилности. Плате радника у тим трговинама су ниже од оних који нуде велики трговачки центри. Нормално, радници имају прилику да могу бирати гдје ће радити, а сви иду, наравно,  за већом платом. Одлазе у веће тржне центре или даље у иностранство - рекао је “Гласу Српске” предсједник  Асоцијације самосталних трговинских радњи бањалучке регије Богдан Марјановић.

Нагласио је да они који имају могућност да дају веће плате имаће и раднике, а они који не могу да повећају плате, једноставно, мораће да ставе и катанац на врата.

- Не знам да ли је до сада иједна продавница затворена због недостатка радника, али и више него је јасно да проблеми постају све већи. Стављаће и кључ у браву и то веома брзо јер трговаца нема - рекао је Марјановић који нам је навео да се плата трговаца у мањим продавницама креће у распону од 600 до 800 марака.

Исто мишљење дијеле и у Занатско-предузетничкој комори РС, гдје наводе да не памте теже вријеме.

- Нису више само занатлије дефицитарни већ и радници свих профила. Није ми јасно шта се дешава. Многи отварају продавнице из заблуде да ће наћи раднике, када не нађу, разочарају се и затварају. То је озбиљан проблем који ћемо тешко превазићи - рекао је “Гласу” директор те коморе Јовица Братић.

Нагласио је да се и баште кафића затварају јер једноставно нема конобара, а да не спомиње како нема занатлија, од тесара, месара, фризера, столара, керамичара...

- Зову ме свакодневно из многих фризерских салона и жале се да не могу наћи радника ни за обуку, а да не спомињем за рад. Нема заинтересованих за упис у школе. Не знам куда ово води. Плашим се да ће све услуге морати да поскупе, што није добро јер куповна моћ грађана није порасла. Нешто плате расту, али далеко је то од реалности - рекао је Братић и нагласио да за сада функционишу мале породичне фирме јер у њима раде чланови породица.

Нагласио је да је радника немогуће задржати са 700 марака плате те да је потребно да оне буду веће.

- Морамо бити реални. За 700 марака нема више радника. То заборавимо. Овако не иде. Конкретна рјешења требамо пронаћи што прије, а не предлагати нека која не дају никакве резултате. Нема довољно разговора, јер тренутно тонемо све ниже. Тапкамо у блату из којег треба изаћи што прије - поручио је Братић.

На бироима у Српској крајем маја биле су пријављене 60.533 особе, а у Унији послодаваца РС наводе да та бројка не одсликава стварну ситуацију, односно да сви ти људи желе радити.

-  Поред тога, та бројка је значајно мања ако узмемо у обзир и да се велики број лица која су пријављена на бироу налазе у сивој зони, а вјероватно и на раду у иностранству. Поред тога, проблем је и плата, односно оно што послодавци могу да понуде у датом моменту. Наша радна снага је пробирљива и таква ситуација са друге стране ствара простор да домаћи послодавци ангажују странце који желе да раде нешто мање плаћеније послове - рекао је “Гласу Српске” директор Уније послодаваца РС Саша Аћић и додао да ће у идућем периоду број странаца на домаћем тржишту порасти драматично. 

Недостаје и енергетичара

Савез енергетичара Републике Српске покренуће ширу активност да би подстакао већи број студената да уписују смјер електроенергетика на електротехничким факултетима, јер у Српској недостаје кадрова ове струке која је жила куцавица привредног система, рекао је предсједник овог савеза Срђан Мазалица.

Он је нагласио да је све мање студената који завршавају електроенергетски смјер на електротехничким факултетима, што је стратешка грана привреде Српске.

Суморне прогнозе

На округлом столу под називом “Демографски трендови и социоекономски изазови шта и како даље?”, који је одржан ове седмице у Бањалуци, изнесене су суморне прогнозе које би могле погодити домаће тржиште радне снаге. Према тим прогнозама, чак 30.000 упражњених радних мјеста могло би бити за деценију на домаћем тржишту. Због тога су послодавци апеловали на Владу да предузме хитне кораке у рјешавању овог горућег проблема, јер је отварање границе за увоз страних радника само привремена мјера у превазилажењу тренутне кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана