ОЕБС мора добити дозволу за анализу рада Тужилаштва

Жељка Домазет
ОЕБС мора добити дозволу за анализу рада Тужилаштва

Сарајево - Већина чланова Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) и помоћник министра правде БиХ Милана Попадић оцијенили су јуче да је Тужилаштво БиХ требало да омогући Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) приступ предметима ратних злочина и да обави независну анализу рада те правосудне институције.

Одлука Тужилаштва БиХ да одбије захтјев ОЕБС-а била је главна тема на почетку дводневног засједања ВСТС-а. ВСТС би препоруку или одлуку у вези са тим проблемом требало да донесе данас на основу анализе изјашњења главног тужиоца БиХ Горана Салиховића и Мисије ОЕБС-а у БиХ. У ВСТС-у су казали да је за дефинисање препорука или одлуке задужен њихов правни тим како чланови те институције не би направили било какву грешку.

"Глас Српске" је прошле седмице први објавио да Тужилаштво БиХ није одобрило захтјев Мисије ОЕБС-а. Тужилаштво је истакло да би тиме били прекршени основни принципи повјерљивости и непристрасности поступка односно права на правично суђење који би утицали на интегритет предмета, као и чињеницу да би то представљало кршење права свједока и осумњичених особа. Мисија ОЕБС-а је претходно обавијестила Тужилаштво да је ангажован искусни правник Џоана Корнер да обави независну анализу његовог рада и да тражи несметан приступ списима предмета ратних злочина и сусрете са релевантним особљем Тужилаштва укључујући и главног тужиоца.

Члан ВСТС-а Ружица Лукић је казала да је Тужилаштво БиХ према одлуци од 14. новембра 2006. године требало да дозволи приступ предметима.

- Не видим разлога због чега није удовољено захтјеву ОЕБС-а. Дисциплински тужилац улази у предмете када се поднесе пријава. Након излагања Сержа Брамерца је речено да ће доћи особа из Хага у Тужилаштво БиХ која ће извршити независну анализу и да му се дозволи увид - рекла је Лукићева.

Њен колега Горан Незировић је казао да је у мају одржана сједница ВСТС-а и да је Брамерц тада најавио независну анализу рада Тужилаштва БиХ.

- Циљ те анализе кореспондира са нашим мишљењем, јер стижу приговори о неефикасности и од Брамерца и од ЕУ. Тужилаштво БиХ није независно и изгубило је повјерење јавности. Све су то разлози због којих би требало да буде прихваћен независан надзор - рекао је Незировић и додао да треба подржати захтјев ОЕБС-а.

Члан ВСТС-а Славо Лакић је рекао да је колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ погријешио код доношења одлуке наводећи да се не понаша у складу са стандардима. Његова колегиница Алма Џаферовић је казала да ОЕБС има увид у рад Тужилаштва БиХ, јер имају своје представнике који прате суђења и сва акта. Један од чланова ВСТС-а је казао да се мора одговорити и на питање да ли се цијепају оптужнице и дати одговор на питање због чега је тражен независни надзор.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је да треба да буду опрезни приликом доношења става.

- Мој став је да главни тужилац може ставити на увид све оптужнице, али се поставља питање угрожености свједока и истрага. Не постоје гаранције повјерљивости. Имам резерву и нисам сигуран шта је исправно. Уколико ОЕБС има мандат за увид, нема проблема да им то буде одобрено - казао је Тегелтија и предложио да доношење одлуке буде одгођено за наредни дан да би правни тим анализирао све аспекте и након тога став заузео ВСТС.

Помоћник министра правде БиХ Милана Попадић казала је да се мора поштовати Устав.

- Високи функционери треба да прочитају Устав. Предлажем да ВСТС остане при закључку који је донесен 2006. године. Та одредба је само преписана из Устава и да би се удовољило Салиховићу, мора се промијенити Устав - истакла је Попадићева.

Она је истакла да се касни у свему због неажурности и паметовања Тужилаштва и Суда БиХ.

- Салиховић именује себе за члана Одбора директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду у Хагу, а предсједник Суда БиХ Медџида Кресо са закашњењем предлаже Алму Тасо-Дељковић без иједне референце. Референце нису послате ни за Салиховића - рекла је Попадићева.

Рјешавање предмета ратних злочина, који су из Хашког трибунала на процесуирање пребачени домаћем правосуђу, годинама стагнира, па је за та кривична дјела и даље осумњичено више од 9.000 особа које нису процесуиране. Државна стратегија за рад на предметима ратних злочина прописује да најсложенији и најприоритетнији предмети буду окончани у 2015, а сви остали до 2023. године, али је већ јасно да ти рокови неће бити испоштовани. Према подацима ОЕБС-а, на процесуирање чека још око 1.300 предмета ратних злочина. Углавном је ријеч о ратним злочинима почињеним над небошњачким становништвом у БиХ.

Тужиоци без плате

ВСТС је расправљао и о статусу петорице тужилаца Тужилаштва БиХ који мјесецима не примају плате, јер је ЕУ обуставила исплату новца БиХ док не буде усвојена стратегија за реформу сектора правде. Заузет је став да нема пријема нових тужилаца док не буде обављена прерасподјела постојећих који раде, а не примају плате. Исти став, како је истакнуто, биће примијењен за све правосудне институције у које је примљено додатно особље како би био убрзан рад на предметима ратних злочина.

"Глас Српске" је објавио да су петорица тужилаца поднијели тужбе против Тужилаштва БиХ због неисплаћивања плата и неуплаћивања доприноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана