Одбрана осумњичених за злоупотребе у Институту најавила жалбе: Зељковић и екипа под истрагом и у Сарајеву

Небојша Томашевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Браниоци осумњичених за злоупотребе у поступцима јавних набавки Института за јавно здравство Републике Српске најавили су жалбе на одређивање притвора њиховим клијентима те подсјетили да Тужилаштво БиХ већ годину дана води истрагу у овом случају и да већина доказа иде у прилог одбрани.

У овом случају на мјесец дана притворени су директор Института Бранислав Зељковић, власник туристичке агенције „Травел фор фан“ Саша Марковић те директори фирми „Промединг“ Драган Дубравац и „Проконтрол“ Славко Бојић. Зељковића Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења тешку око 790.000 КМ. Бојића и Дубравца терете за помагање у поменутом кривичном дјелу, као и за злоупотребу у поступку јавне набавке, док се Марковић терети за помагање у злоупотреби службеног положаја. Кривична дјела су починили у поступцима набавке медицинске опреме и средстава за спречавање и сузбијање корона вируса и болести „ковид 19“.

Бранилац осумњичених Марковића и Бојића Милош Стевановић истакао је да није било основа за притвор те да ће се жалити чим добије рјешење.

- Против Марковића и Зељковића постоји идентичан предмет у Тужилаштву БиХ. Чак је Суд БиХ лани у јуну Марковићу одредио мјере и блокирао средства. Одбрана је истицала да у овом случају постоји дуализам и да се не може дуплирати истрага. Указивали смо на то да је Бојић тешко болестан, али га је суд послао у притвор умјесто у болницу - рекао је Стевановић те подсјетио да су имали маратонско рочиште за притвор, које трајало четири сата и које било јако оштро.

Истакао је да је тужилац доставио 570 доказа и да већина их иде у корист осумњичених.

- Тужилаштво је приложило чак записнике тржишне инспекције о пословању фирми осумњичених и формирања цијена при набавкама опреме. Утврђено је да нема грешака и аномалија - рекао је Стевановић.

Бранилац Зељковића Јадранка Ивановић истакла је да ће се жалити, али да не може ништа да коментарише док не добије рјешење о притвору.

Душка Богојевић, која заступа Дубравца, нагласила је да већина доказа њима иде у корист и да ће свакако тражити укидање рјешења о притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана