Odbrana osumnjičenih za zloupotrebe u Institutu najavila žalbe: Zeljković i ekipa pod istragom i u Sarajevu

Nebojša Tomašević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Branioci osumnjičenih za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske najavili su žalbe na određivanje pritvora njihovim klijentima te podsjetili da Tužilaštvo BiH već godinu dana vodi istragu u ovom slučaju i da većina dokaza ide u prilog odbrani.

U ovom slučaju na mjesec dana pritvoreni su direktor Instituta Branislav Zeljković, vlasnik turističke agencije „Travel for fan“ Saša Marković te direktori firmi „Promeding“ Dragan Dubravac i „Prokontrol“ Slavko Bojić. Zeljkovića Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja tešku oko 790.000 KM. Bojića i Dubravca terete za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, kao i za zloupotrebu u postupku javne nabavke, dok se Marković tereti za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja. Krivična djela su počinili u postupcima nabavke medicinske opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje korona virusa i bolesti „kovid 19“.

Branilac osumnjičenih Markovića i Bojića Miloš Stevanović istakao je da nije bilo osnova za pritvor te da će se žaliti čim dobije rješenje.

- Protiv Markovića i Zeljkovića postoji identičan predmet u Tužilaštvu BiH. Čak je Sud BiH lani u junu Markoviću odredio mjere i blokirao sredstva. Odbrana je isticala da u ovom slučaju postoji dualizam i da se ne može duplirati istraga. Ukazivali smo na to da je Bojić teško bolestan, ali ga je sud poslao u pritvor umjesto u bolnicu - rekao je Stevanović te podsjetio da su imali maratonsko ročište za pritvor, koje trajalo četiri sata i koje bilo jako oštro.

Istakao je da je tužilac dostavio 570 dokaza i da većina ih ide u korist osumnjičenih.

- Tužilaštvo je priložilo čak zapisnike tržišne inspekcije o poslovanju firmi osumnjičenih i formiranja cijena pri nabavkama opreme. Utvrđeno je da nema grešaka i anomalija - rekao je Stevanović.

Branilac Zeljkovića Jadranka Ivanović istakla je da će se žaliti, ali da ne može ništa da komentariše dok ne dobije rješenje o pritvoru.

Duška Bogojević, koja zastupa Dubravca, naglasila je da većina dokaza njima ide u korist i da će svakako tražiti ukidanje rješenja o pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana