Одбрана Миленка Берића: Осуђен за злочин у монтираном процесу

Горан Маунага
Одбрана Миленка Берића: Осуђен за злочин у монтираном процесу

Бањалука - Одбрана бившег припадника Војске РС Миленка Берића тврди да га је Окружни суд у Бањалуци осудио за убиство двојица Бошњака, иако су свједоци на суђењу рекли да није био на мјесту убиства и да није имао оружје ни униформу.

Берић је осуђен на шест година затвора због ратног злочина у засеоку Сивци код Козарца у јуну 1992. године. Његов адвокат Милан Романић поднио је захтјев за заштиту законитости Врховном суду РС, апелацију Уставном суду БиХ, а поднијеће и приједлог за понављање поступка.

- Поднио сам и кривичне пријаве против свједока Хасе Ичића и још три свједока због лажног свједочења - каже Романић.

Наоружани људи у униформама одвели су 9. јуна 1992. године из куће у засеоку Сивци Суада Сивца и Сулејмана Гарибовића и од тада им се губи сваки траг. За убиство Сивца и Гарибовића Окружни суд у Бањалуци 8. децембра 2014. године као саизвршиоце осудио је Берића и Горана Нишевића на по шест година затвора. Пресуду је у мају ове године потврдио и Врховни суд РС.

Берић је након рата годинама радио као полицајац у Козарцу, а 2012. године против њега је у Суду БиХ покренут поступак, који је, због недостатка доказа за подизање оптужнице, прослијеђен Окружном тужилаштву у Бањалуци. Берић каже да му је бивши тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци Бранко Митровић током саслушања пријетио, желећи да му изнуди признање злочина или да каже ко га је починио.

- Нисам могао да признам злочин, који нисам починио. О томе не знам ништа. Не знам ко је одвео Сивца и Гарибовића нити шта је с њима било. Тражио сам и полиграфско испитивање, али Митровић то није прихватио. Рекао је да их можда нисам убио, али да знам ко јесте, што није тачно. Нудио ми је и да будем свједок тужилаштва, иако сам му рекао да о том случају ништа не знам - каже Берић.

Пошто није пристао на то, каже Берић, Митровић је подигао оптужницу којом га је теретио за одвођење двојице Бошњака. Из списа у том предмету види се да током суђења ниједан свједок није рекао да је видио Берића пред Сивчевом кућом. Кључни свједок тужилаштва Ичић, у изјави која је другачија од оне коју је дао у Сарајеву, рекао је да му се чини да је видио Берића у засеоку Сивци, али не код куће несталог. Ичић је, иначе, више пута био свједок на суђењима у Сарајеву и у Хагу у другим предметима, гдје је увијек свједочио као очевидац с лица мјеста. У видео-запису са суђења забиљежено је да Ичић није препознао Берића ни по физичком изгледу ни по висини.

Мјештанин Козарца М. Т., иначе Бошњак, каже да Ичић спорног дана није ни био у Сивцима.

- Ичић је тога дана био у Центру за прихват у Трнопољу. Није био у Сивцима кад се то догодило и није могао ништа да види. За њега се тврди да је свједок за новац - каже М. Т. и додаје да због страха за живот није смио да то свједочи у суду.

Суд није уважио изјаве пет свједока одбране, мјештана Бошњака, који су говорили о Берићевим посебним људским вриједностима, тврдећи да он није могао починити злочин.

- Суд није уважио ни изјаве свједока да тада нисам био у војној јединици, да нисам имао оружје ни униформу него да сам тих дана био у мјесним стражама ван села Сивци на обезбјеђењу српских кућа, као и већина других мушкараца. Није дозвољено ни извођење више од пет свједока, а било их је доста пријављених, а суд је то правдао економичношћу - каже Берић.

Занимљиво је да је извјештајни судија Врховног суда РС истог дана када је поднесена жалба на пресуду Окружног суда дао приједлог да Берићева жалба буде одбачена и потврђена првостепена пресуда.

Романић каже да је у овом предмету очигледно да неким судијама и тужиоцима није стало до истине, права и правде, него до бројки о вођеним поступцима и изреченим пресудама које ће показати њихову ефикасност.

- То што је осуђен невин човјек за њих није важно, јер се ради о њиховим каријерама. Запањен сам пресудом и одбијањем жалбе гдје није уважена ниједна чињеница ни свједочење одбране. Правда је згажена. Тешко је наћи ријечи оправдања за такво суђење и пресуду. Због те фарсе од суђења сада су злочинци, починиоци тог недјела, на слободи - каже Романић.

Са Митровићем, који је сада тужилац Републичког тужилаштва РС, нисмо успјели да ступимо у контакт.

Врховни суд

Врховни суд РС је у образложењу своје одлуке навео да је првостепени суд дошао до јединог могућег закључка да је убиство наступило као директна посљедица радњи оптужених као саизвршилаца.

- Међу њима су били и оптужени, а оштећенима се губи сваки траг. Њихова тијела нису никад пронађена нити се о њима било шта зна од тога дана, чиме је доказано да су лишени живота - пише у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана