Од Надзорног одбора Института за нестала лица остао само назив

Ведрана Кулага Симић
Од Надзорног одбора Института за нестала лица остао само назив

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Институт за нестала лица БиХ је, судећи према најновијим информацијама, остао и без Надзорног одбора, иако је било приче да ће и то тијело доћи у “привремену форму”, као и њихове колеге у другом, Управном одбору.

Надзорни одбор Института има три члана, чији мандат траје четири године и према правилима не могу бити реизабрани, а одлуке доносе консензусом. Задужени су за разматрање финансијских, као и извјештаја о пословању те институције. На списку обавеза им је и да о резултатима надзора најмање једном годишње, по потреби и чешће, упознају суосниваче - Савјет министара БиХ и Међународну комисију за тражење несталих лица те Управни одбор и Колегијум директора Института.

Међутим, члановима су мандати истекли крајем 2010. године те никада од тада није именован нови сазив, али су наставили да обављају послове, све до почетка 2021, када је члан из реда српског народа преминуо. Имајући у виду да је прописано да одбор има три члана и да одлуке доноси консензусом, рад одбора је онемогућен.

У међувремену је, односно половином прошле године припремљена одлука у Министарству за људска права и избјеглице о формирању привременог надзорног одбора до избора нових чланова путем јавног конкурса с обзиром на то да тај модел рада није непознаница у Институту, иако из Српске упорно опомињу, као и ревизори, да то није исправно и да представља велики ризик у погледу одлука.

Члан Колегијума директора из реда српског народа Никола Перишић каже да се ништа није помјерило са мртве тачке када је ријеч о Надзорном одбору, за који има и приједлога да буде у потпуности укинут првенствено јер му је улога више декларативног карактера, имајући у виду да је Управни одбор тај који доноси одлуке.

- Када је умро члан Надзорног одбора из Српске, имајући у виду да се одлуке доносе консензусом, престали смо исплату накнада за друга два члана. Они су због тога покренули судски спор, али је пресуђено у нашу корист. Послије тога Надзорни одбор, формално, више и не постоји - рекао је Перишић, који је додао да суоснивачи треба да рјешавају ово питање, али и да све стоји.

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила годинама траже потпуну реорганизацију Института или његово укидање, јер су, тврде, евидентне опструкције када је ријеч о тражењу несталих лица српске националности.

Предсједница Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да Српска потражује још 1.646 лица, а да више од 650 посмртних остатака чека идентификацију у спомен-костурницама.

Вјерује да ће доћи вријеме када ће рјешавање овог питања бити ажурније, као што је било прије формирања Института за тражење несталих особа БиХ.

- То је наша болна тачка и не можемо се сагласити са темпом тражења. Ако будемо рјешавали као сада, вјероватно многи неће дочекати да ријеше питање блиске нестале особе - рекла је Граорчева.

Питање министру

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ поручила је на посљедњој сједници да Институт за нестала лица БиХ функционише са нелегалном управљачком и надзорном структуром те да се то рефлектује на рад те институције.

Она је од министра за људска права и избјеглице БиХ Севлида Хуртића затражила одговор на питање када ће бити покренута процедура за избор чланова Управног и Надзорног одбора Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана