Новим законом враћају милионе у легалне токове

Ведрана Кулага
Новим законом враћају милионе у легалне токове

Бањалука - Свјетлост дана до краја ове године требало би да угледа нови закон о јавним набавкама БиХ, за који надлежни тврде да ће у уговарање послова коначно увести транспарентност, док у невладином сектору не дијеле тај оптимизам.

Поступци јавних набавки годинама су под лупом домаћих и страних институција, те невладиног сектора, из којег стално стижу упозорења да је стање у тој области у БиХ веома лоше, да корупција цвјета и да у приватним џеповима завршавају десетине, па и стотине милиона марака годишње.

Примјена постојећег закона који регулише јавне набавке почела је не тако давно, у новембру 2014. године, а у Агенцији за јавне набавке БиХ истичу да је потребно мијењати одређене ствари.

Вршилац дужности директора Агенције за јавне набавке БиХ Џенан Салчин каже да ће прије нацрта закона бити урађена анализа примјене постојећег законског рјешења од његовог усвајања до данас. За овај посао користиће анализе Канцеларије за разматрање жалби и невладиног сектора.

- Агенција већ има одређене елементе ове анализе, а који се између осталог односе на објаву плана набавки, рокове у поступцима набавке мале вриједности, одредбе које регулишу правну заштиту, те нека рјешења која су у вези са повећањем транспарентности јавно доступних информација на порталу. То су неки од елемената који ће бити разматрани кроз ову анализу - казао је Салчин.

За припрему нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама надлежна је, каже Агенција, али ће, како се ради о области која је од интереса за све грађане, бити формирана посебна радне групе. У њој ће се наћи представници Агенције и Канцеларије за разматрање жалби, а послије израде радне верзије у цијелу причу биће укључен и невладин сектор.

- Планирани рок да Савјет министара БиХ утврди приједлог закона о измјенама и допунама закона о јавним набавкама је децембар 2017. године - рекао је Салчин.

Технички секретар Удружења грађана "Тендер" Игор Вукајловић сматра да ће најављене измјене Закона бити козметичке и да поново неће бити уведен ред у област јавних набавки.

- Према ономе што можемо да видимо, неће бити суштинских, већ само ситне измјене. Надам се да ћемо успјети да покажемо свима да су неопходне суштинске промјене и да коначно неко буде кажњен за направљене пропусте - рекао је Вукајловић и додао да су они већ давно направили своју верзију закона за коју сматрају да нуди рјешења за спречавање "црних набавки".

- Очекујемо ускоро разговор са новим директором Агенције за јавне набавке и видјећемо тада шта можемо да урадимо - закључио је Вукајловић.

Проблеме у области јавних набавки показао је и посљедњи извјештај о мониторингу поступака јавних набавки, који је објављен крајем прошле године. У врх грешака које су лани чинили уговорни органи избили су закључивање уговора у четири ока, скраћени рокови за достављање понуда и захтјева, те малверзације са тендерском документацијом.

Европска комисија

На потребу додатног увођења реда у област јавних набавки надлежне у БиХ упозорили су челници Европске комисије у извјештају о напретку БиХ за 2016. годину. У документу је наглашено да је остварен одређени напредак у овој области, али да су потребни додатни напори. Предложено је даље усаглашавање законодавства са прописима ЕУ те указано да је набавка посебно осјетљива на корупцију.

**********

*313 милиона марака вриједни уговори који су лани сачињени у четири ока

* Вриједност тајних уговора нешто је мања у поређењу са износима на крају 2014. и 2013. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана