Новац превозника желе да преусмјере у трезор БиХ

Александар Стојановић
Новац превозника желе да преусмјере у трезор БиХ

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Превозници у БиХ до 2011. године су уплаћивали накнаде Националном комитету на посебан рачун Спољнотрговинске коморе, када је то тијело угашено од стране Министарства транспорта и комуникација и донијело одлуку да прикупљена средства буду пребачена на трезор БиХ. Прикупљени новац, првобитним планом, требало је да буде утрошен на унапређење транспортног и путничког саобраћаја, а превозници кажу да већ девет година институције БиХ покушавају да тај новац ставе у буџет.

Национални комитет за професионално оспособљавање возача и менаџера у друмском саобраћају радио је од 2006. до 2010. године и у том периоду прикупљен је 1,1 милион КМ. Међутим, одлуком министра из 2011. године тијело је расформирано, а до данас се не одустаје од идеје да новац буде преусмјерен у буџет, а о чијој расподјели ће одлучивати Савјет министара. Против овог приједлога су превозници који истичу да би овај новац требало да буде искоришћен за помоћ транспортном и путничком саобраћају, који је посебно погођен епидемијом вируса корона ове године.

Како су “Гласу Српске” објаснили из Спољнотрговинске коморе и Одбора превозника, тај новац би требало да буде утрошен на помоћ превозницима и унапређење услуга превоза и транспорта.

- У питању су накнаде које су добровољно плаћали превозници, а не административне таксе, и због тога та средства не треба да заврше у буџету. Одбор је дао приједлог да новац буде уложен у унапређење транспортног система, односно набавку софтвера којим би побољшали систем расподјеле и дистрибуције билатералних и ЦЕМТ дозвола, као и формирање базе превозника, као и унапређење процеса усклађивања међународних и међуентитетских аутобуских редова вожње - истакли су из Спољнотрговинске коморе.

Предсједник Одбора и директор “Комби транса” из Угљевика Јово Цвијић каже за “Глас Српске” да превозници неће одустати од својих захтјева, јер та средства морају да буду усмјерена према онима којима припадају и да се дијеле на поштен начин.

- Нема гаранције да би, у случају пребацивања новца у трезор, он завршио код превозника и ми не бисмо могли контролисати такве исплате. Послије увођења већих акциза на гориво, бројних намета, ово је посљедња у низу одлука којом желе да буду преварени људи из ове бранше. Они наше добровољне накнаде желе да искористе да покрпају рупе у буџету које су настале. Тако су нам причали да ће од акциза правити аутопутеве, а мислим да не постоји ниједан милиметар аутопута који је изграђен из тих средстава - истиче Цвијић.

С њим је сагласан и потпредсједник одбора Ибрахим Керла из “Центротранса” који у изјави за наш лист каже да ово представља фактички крађу коју Савјет министара, односно два министарства желе да учине према превозницима.

- Годинама смо уплаћивали средства на тај рачун, а немамо никакве податке колико пара се на њему налази, на шта су средства трошена и сада још желе да та средства уплате у буџет. Иако нам обећавају да ће то бити искориштено да се помогне превозницима, ми не бисмо имали могућност у том случају да на то утичемо и, фактички, то је као да су нам гурнули руку у џеп и узели наш новац - рекао је Керла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана