Нова верзија Нацрта буџета институција БиХ показала старе навике: Основица остаје иста, али и похлепа

Ведрана Кулага Симић
Нова верзија Нацрта буџета институција БиХ показала старе навике: Основица остаје иста, али и похлепа

САРАЈЕВО - Иако је првобитно било планирано повећање основице за обрачун плата службеницима и функционерима у институцијама БиХ, што би повећало расходе за лична примања, од тога се одустало, а нова верзија овогодишњег буџета, уз то, показује и да ће неки рачуни ипак расти те да похлепе не мањка ни у доба велике кризе.

Прва верзија Нацрта закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ, која је раније добила подршку у Савјету министара, није прихваћена у Предсједништву БиХ те је документ враћен министрима на дораду. Како је тада потврђено “Гласу Српске” у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика, неприхватљива је била намјера да свим службеницима и функционерима буде враћена некадашња основица, што би довело до повећања личних примања.

Новом верзијом Нацрта буџета, која је усвојена прошле седмице у Савјету министара, предвиђен је оквир тежак 1,027 милиона марака, у складу са одлуком још из септембра прошле године и већи је за 31,1 милион у односу на лањски. Обрачун плате, према Нацрту, остаје на важећој основици. За бруто плате и накнаде планирано је 584,7 милиона, односно 10,5 милиона више него лани, углавном због запошљавања на неколико адреса, усклађивања плата судија, тужилаца и стручног особља због измјена закона те окончања кадровског попуњавања Завода за извршење кривичних санкција притвора и других мјера БиХ који је прошле године почео да ради као “државни затвор”. С друге стране, има и институција попут Централне изборне комисије БиХ у чијој каси ће бити мање новца јер ова година није изборна.

За покривање накнада трошкова запослених планирано је 138,8 милиона, односно 11,4 милиона више него лани, и то махом због потреба у ресору одбране на име исплата једнократних накнада, односно отпремнина због одласка у пензију и јубиларних накнада.

Укупни путни трошкови планирани су у износу од 10,9 милиона и мањи су за 610.000. Издаци за телефонске и поштанске услуге износе 7,8 милиона и већи су за 8.000 марака. За превоз и горива биће потребно 10,3 милиона, односно 270.000 мање, а за унајмљивање имовине и опреме 25,5 милиона, односно 718.000 КМ мање. Уговорене и друге посебне услуге премашују 38,8 милиона, што је за више од шест милиона у односу на прошлу годину, а то правдају редовним активностима и правним услугама.

Нови нацрт једногласно је усвојен у Савјету, а у буџету има и 21,68 милиона КМ за борбу против пандемије узроковане вирусом корона.

У Министарству финансија и трезора БиХ су истакли да пројекција буџета треба обезбиједити усклађеност прихода и расхода, транспарентност као и лоцирање одговорности за нерационално трошење. Осврнули су се и на понашање институција на заједничком нивоу власти.

- Наиме, и поред вишеструког указивања на максималну рационализацију расхода које им је упућено током јула 2020., захтјеви буџетских корисника били су за 645,5 милиона КМ, односно 70 одсто, виши у односу на буџет у 2020 - истакли су у Министарству финансија и трезора.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Јакоб Галић наглашава за “Глас Српске” да надлежни треба да воде рачуна о потрошњи, посебно у вријеме пандемије, односно да се максимално штеди и оставља новац са стране да би биле саниране посљедице, прије свега економске које су неминовне.

- Понашање мора бити рационално - рекао је Галић и додао да ће ако буде потребе, када приједлог буџета у Парламент, дјеловати амандмански.

Процедура

Министарство финансија и трезора БиХ припрема нацрт закона о буџету институција и доставља га Савјету министара на утврђивање. Након тога се упућује Предсједништву, овлашћеном за предлагање, из којег иде даље на усвајање у парламентарну процедуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана