Нова прилика да се каже “не” радиоактивном отпаду

Д. О.
Нова прилика да се каже “не” радиоактивном отпаду

Двор - Тематска сједница Општинског вијећа Двор биће одржана у понедјељак, и то по захтјеву хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране “Кршко”.

Потврдио је то “Гласу Српске” начелник Двора Никола Арбутина. У позиву за ову сједницу назначено је да ће представници тог фонда представити Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искоришћених извора и истрошеног нуклеарног горива и упознати присутне са планираним активностима успостављања центра за збрињавање радиоактивног отпада у тој општини.

- Национални програм усвојен је крајем прошле године. Од тада смо много пута тражили информације о томе шта се у вези с тим питањем дешава, али их никада нисмо добили. Ни од једног министарства, а ни од Владе Хрватске. Ово је прилика да покушамо добити одговоре на питања, која до сада нисмо и да кажемо свој став - рекао је Арбутина.

Он је поновио да су се општина Двор и њени грађани већ јасно и гласно изјаснили да су против идеје збрињавања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац у тој општини на Трговској гори.

- Све одлуке до сада доносио сам транспарентно, а то ћу радити и убудуће - навео је Арбутина и додао да у цијелом овом процесу, од 2015. године, нажалост, сви немају јединствен став и нису искрени.

- Појединци поступају популистички - поручио је Арбутина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана