Њемачка резервише будуће медицинаре

Анита Јанковић
Њемачка резервише будуће медицинаре

Бањалука - Да Њемачка вапи за радницима у здравственом сектору показује најновији позив Центра за афирмацију и развој из Бањалуке, који осим медицинара са искуством тражи и ученике и студенте завршних година медицинских школа и факултета.

Програм запошљавања медицинара "Вриједиш више", који је у сарадњи са њемачким партнерским организацијама покренуо поменути центар, пружа здравственим раницима из РС и БиХ прилику да се усаврше и раде у овој земљи.

- Тражимо 60 медицинара средње и високе стручне спреме, те по 12 ученика и студента медицинских школа и факултета, којима пружамо шансу да се пријаве и уче њемачки језик у БиХ док не заврше школовање. Кад добију диплому, крећемо у потрагу за послом у складу са њиховом струком - рекли су у Центру за афирмацију и појаснили да ђаци и студенти неће ићи у Њемачку прије дипломирања.

Додали су да предност имају кандидати са знањем њемачког језика на Б1 или Б2 нивоу, те да ће већина њих имати прилику да заснује радни однос у сјеверном дијелу Њемачке, док ће се доктори моћи запослити у готово свим покрајинама.

- Потражња за здравственим радницима у Њемачкој је изразито велика, па процедура запошљавања иде врло брзо, нарочито за медицинаре са положеним Гоетхе или ОСД испитом о познавању језика - кажу у центру.

Навели су да трошкови одласка укључују плаћање путовања, обраде и превода документације, што износи око 250 КМ.

Директор Медицинске школе у Бањалуци Владимир Јагодић каже да је јасно да се велики број младих у РС посљедњих година плански уписује у средњу медицинску школу да би по добијању дипломе отишли преко границе.

- Посљедњих година знатно се повећао број ђака који приликом уписа у школу траже да уче њемачки језик, вјероватно зато што планирају да раде у Њемачкој - каже он.

Колико је ситуација због одласка младих озбиљна, потврђује и случај из Градишке, гдје је кћерка доктора и бившег директора Дома здравља у овој општини Милана Швраке одлучила да са дипломом медицинског факултета оде у Њемачку.

- Привремено је радила у Дому здравља у Градишци и обећавали су нам да ће добити специјализацију у болници у нашем граду, у којој радим 30 година. Међутим, до тога није дошло, а с обзиром на то да добро говори енглески и њемачки језик, одлучила је да оде у Њемачку и тамо покуша да гради каријеру - рекао је доктор Шврака.

Пут ка Њемачкој планира и студенткиња завршне године бањалучког Медицинског факултета Вања Н.

- Усредсређена сам да студије приведем крају, након чега ћу посао тражити овдје, али ако га не буде, планирам да идем у Њемачку, чији здравствени систем даје много могућности за напредак у каријери - каже ова будућа докторица и додаје да је од почетка године пет њених колега спаковало кофере и отпутовало у Њемачку.

Одлазе и стално запослени

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже да је стање у здравству сваким даном све горе, те да одлази и стално запослено особље.

- Доприноси нам нису уплаћени годинама, плате касне, а радници одлазе. Највише одлазе техничари, који врло добро раде свој посао и који су цијењени. Они који су отишли кажу да им њемачки послодавци дају по 3.000 евра да би им довели још медицинара из РС. Одлазе и доктори, али тај проблем није толико изражен, јер они отварају приватне клинике и сналазе се на разне начине - каже Гранулић.

Број тражених медицинара у програму "Вриједиш више"

- медицински техничари - 12

- физиотерапеути - 12

- магистри фармације - 12

- доктори опште праксе и специјализанти - 12

- доктори специјалисти - 12

- студенти завршне године медицине, фармације и здравствене његе - 12

- ученици четвртих разреда Медицинске школе општег и физиотерапеутског смјера - 12

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана