Низ пропуста осликава погрешну изборну слику

Ведрана Кулага
Низ пропуста осликава погрешну изборну слику

Сарајево - Умор, пад концентрације, неискуство и присуство посматрача најчешћи су изговори којима су шефови бирачких одбора правдали грешке које су чинили на гласачким мјестима и због којих су остали тањих новчаника.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ анализирала је послије општих избора одржаних 2014. године рад чланова бирачких одбора. Закључке и оцјене сажела је у ових дана објављеном извјештају о спровођењу закона из њихове надлежности у 2015. години.

Анализом је утврђено да су неправилности у току и послије гласања утврђене на 94 бирачка мјеста. Грешке су се огледале, између осталог, у погрешном евидентирању броја гласова по политичким субјектима, неуписивању гласова за једну или више странака и кандидата, а погрешно су евидентирани и неважећи гласачки листићи.

Предсједници, чланови и замјеници чланова бирачких одбора уочене неправилности су правдали случајним грешкама техничке природе, незнањем, умором, падом концентрације, условима рада, присутношћу великог броја посматрача, а неки чланови и сваљивањем кривице на предсједника одбора приликом попуњавања образаца. Има и оних који су се правдали неискуством у раду бирачког одбора и лошом обуком.

Против чланова бирачких одбора по службеној дужности је покренут 831 управни поступак ради утврђивања кршења Изборног закона БиХ. Лани је донесена 321 одлука и 33 закључка о обустави поступка, а до писања извјештаја у раду је било још 477 предмета.

- У 321 случају члану бирачког одбора је изречена новчана казна и забрана рада на бирачком мјесту, односно у органима надлежним за спровођење избора на четири године од дана правоснажности одлуке. Изречене су казне од 500 и 200 КМ за предсједнике и чланове бирачких одбора и њихове замјенике. Укупан износ изречених казни износи 71.000 КМ - казали су ЦИК-у БиХ.

На првостепене одлуке уложене су 173 жалбе Суду БиХ, који је 131 одбио, седам је дјелимично уважио и преиначио у дијелу који се односи на висину новчане казне.

- Подносећи жалбе на казне чланови бирачких одбора су истицали чињеницу да износ од 200 КМ сматрају превисоким и да ни на који начин не могу да га плате. Нико од њих се није жалио на изречену мјеру забране ангажовања за рад на бирачком мјесту, односно у органима надлежним за спровођење избора на период од четири године од дана правоснажности одлуке - казали су у ЦИК-у.

Статистика показује да расте обим неправилности на бирачким мјестима. У поступцима против чланова бирачких одбора ангажованих на локалним изборима 2012. године донесено је 170, а двије године раније на општим изборима 288 одлука.

- Неспорно је да се чињење неправилности током процеса гласања и бројања гласачких листића од стране чланова бирачких одбора врши континуирано за сваке изборе и да је у порасту - нагласили су у ЦИК-у.

Да су бирачки одбори најслабија карика у изборном процесу, одавно упозоравају и са многих других страна. Стручњак за изборно законодавство и бивши члан ЦИК-а БиХ Вехид Шехић раније је оцијенио да је одговорност најважнија, али да је није било у одборима и цијелом изборном циклусу.

Незапослени и пензионери

У ЦИК-у БиХ су истакли да су ангажовани чланови изборне администрације углавном незапослени, пензионери са веома ниским пензијама и студенти и да рад у бирачком одбору сматрају као вид додатне зараде.

Најчешћа оправдања за пропусте

* Случајна грешка техничке природе

* Незнање

* Умор

* Пад концентрације

* Услови рада

* Велики број посматрача

* Непрекидан рад од 24 часа или до касно у ноћ

* Неискуство

* Лоша обука

Најчешћи пропусти

- Погрешно евидентирање броја гласова по политичким субјектима

- Неуписивање гласова за једну или више странака и кандидата

- Погрешно евидентирани неважећи гласачки листићи

Одлуке због кршења Изборног закона БиХ

2014.                             321

2012.                             165

2010.                             288

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана