Никола Шпирић: Право питање - да ли је БиХ на европском или Алаховом путу

Жељка Домазет
Никола Шпирић: Право питање - да ли је БиХ на европском или Алаховом путу

Инат политика може одвести БиХ само у суноврат. Нисам сигуран да политика уцјена може бити савезник било каквом успјеху.

У вријеме када је БиХ пред великим безбједносним изазовима, када треба да реализује реформску агенду, када је на сцени велика избјегличка криза, када се десио "брегзит" и сада када су објављени резултати пописа по коме Бошњака има више од 50 одсто право је питање да ли је БиХ на европском или "Алаховом путу", рекао је потпредсједник СНСД-а и посланик у Парламенту БиХ Никола Шпирић, који је у прошлим мандатима био предсједавајући Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ.

* ГЛАС: Како коментаришете потез предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и премијера ФБиХ Фадила Новалића да не потпишу писмо намјере у вези са аранжманом са Међународним монетарним фондом (ММФ) иако је оно претходно усаглашено на сједници Фискалног савјета БиХ чији су они чланови?

ШПИРИЋ: Све што се десило у вези са аранжманом са ММФ-ом за мене није изненађење. Упозоравам већ готово двије деценије да политика уцјена и освете није политика на којој може почивати било која држава, па ни БиХ. Плашим се да је толика врста политичког аутизма, па чак и мазохизма која долази из Сарајева опасна не само за БиХ него за цијели регион. Нико није свјестан пред колико озбиљним изазовима стоји регион, а подручје Балкана посебно и унутар њега БиХ као неуралгична тачка. Производња проблема у БиХ није савезник било каквог успјеха, а ни европског нити било којег пута БиХ.

* ГЛАС: Због чега нисте изненађени оваквим расплетом?

ШПИРИЋ: Представници Бошњака одустали су, барем привремено, од писма намјере како би уцијенили РС, што није први случај таквог притиска и зато нисам изненађен. Нисам сигуран да политика уцјена може бити савезник било каквом успјеху, а инат политика може одвести БиХ само у суноврат.

* ГЛАС: Како коментаришете објашњење Звиздића и Новалића да писмо намјере нису потписали због неусвајања адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ и да ли та два питања уопште имају било какву везу?

ШПИРИЋ: Као што сам рекао, то је политика уцјена и освете која није добра ни за кога. У писму намјере ММФ-у се нигдје не тражи усаглашен ССП иако мислим да на томе треба радити да се дође до усаглашеног текста. Али умјесто дијалогом, наступа се политиком уцјена и блокирају друге важне ствари за БиХ. То је производња новог стреса у социјалном и развојном смислу. Не мислим да ће то бити од помоћи ни БиХ, ни ентитетима, ни онима који раде на овај начин. Сви који поткопавају ентитете са нивоа БиХ су у заблуди, као што су у заблуди понекад и ентитети када одлукама желе да блокирају БиХ. Зато се мора радити на тражењу компромиса и рјешења за ССП, али то не значи да треба блокирати све дуге процесе. Уколико буде уложен додатни труд и напор, вјерујем да ће доћи до рјешења.

* ГЛАС: Резултати пописа становништва су такође објављени без консензуса на којем инсистирате и игнорисањем институција и представника РС?

ШПИРИЋ: Нисам сигуран да ће нас и то одвести у добром правцу. У вријеме када је БиХ пред великим безбједносним изазовима, када треба да реализује реформску агенду, када је на сцени велика избјегличка криза, када се десио "брегзит" и сада када су објављени резултати пописа по коме Бошњака има више од 50 одсто право је питање да ли је БиХ на европском или "Алаховом путу". Они који врше власт требало би добро да размисле и о том питању. Упозоравам их да се сувише ризичних фактора скупило у једном времену које је предизборно, када имамо нестабилност региона и када је ЕУ суочена са великим изазовима након што се Велика Британија референдумом изјаснила да напушта ЕУ. Сада ћемо имати декларативне приче да је политика ЕУ отворена за проширење, а она ће, нажалост, бити декларативна, јер и нама унутрашњи неспоразуми не дају да искорачимо на том путу. Плашим се да улазимо у веома ризичну јесен, јер се праве грешке са несагледивим посљедицама. То је моја процјена и волио бих да погријешим. Сматрам да од Дејтона до данас нисмо били у ризичнијем времену.

* ГЛАС: Може ли се БиХ ишчупати из кризе с обзиром на све што сте поменули и на потпуни изостанак повјерења и консензуса о свим важним унутрашњим питањима?

ШПИРИЋ: Све ово што се дешава БиХ води у даљу нестабилност. Плашим се да су добра времена иза нас и да се БиХ и регион налазе пред великим искушењима којих естаблишмент није свјестан. Подгријавање неповјерења сваки пут пред изборе када све постаје предизборна тема, политика и политикантство није добро. Умјесто да се отвара дијалог о свим отвореним питањима, дјелује се политиком свршеног чина и политиком уцјена. Нико нема право да било кога уцјењује. Сви треба да раде у складу са Уставом и законом. Зашто су се политичари из бошњачког народа опредијелили на овакву врсту политике остаје да видимо.

Обрачун са РС

* ГЛАС: Како коментаришете увредљиви перформанс у Сарајеву у којем је читава РС приказана као масовна гробница?

ШПИРИЋ: Нажалост, они који то чине имају пуну институционалну и вјерску подршку у ФБиХ и то не наилази на осуду. То говори да они не желе заједничку будућност са Србима и РС. То је заправо обрачун са РС, а не са злочинима и такав потез не представља инвестицију у будућност. Тога треба да будемо свјесни, јер то неће бити посљедњи перформанс који ћемо гледати. Додатна увредљива вриједност тог перформанса је што је одржан на дан када је обиљежавана годишњица злочина над Србима у Подрињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана