Нема договора о колективном уговору, прекинута сједница

Срна
Нема договора о колективном уговору, прекинута сједница

Бањалука - У Бањалуци је вечерас прекинута ванредна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске, након што социјални партнери нису успјели постићи договор о новом општем колективном уговору.

Предсједавајући Економско-социјалног савјета Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је сада на потезу Влада Републике Српске која својом одлуком треба да премости правни вакуум, јер 30. јуна истиче важност продужења општег колективног уговора у Републици Српској.


Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, рекао је да ће одлука Владе Републике Српске бити привременог карактера, а да ће преговори социјалних партнера бити настављени.

"Све оно што није усаглашено може се усагласити уз добру вољу. Има одређених искључивости за које мислим да нису непомирљиве и вјерујем да ћемо у наредном периоду настојати постићи заједнички договор о општем колективном уговору", истакао је Савановић.

Савановић је рекао да данашњи преговори нису били продуктивни, јер се социјални партнери нису разумјели или нису жељели да се разумију.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је новинарима да није постигнут договор о општем колективном уговору, иако се о њему преговара дужи период, од доношења Закона о раду.

"Веома мали број одредби из општег колективног уговора до данас смо усагласили, остале су кључне одредбе као што су плаћање годишњег одмора, плаћеног и неплаћеног одсуства и накнаде за прековремени рад", истакао је Шкребић.

Он је рекао да Савез синдиката Републике Српске не одустаје ни "за јоту", настојећи да нови општи колективни уговор буде као досадашњи, што, како је рекао, омаловажава доношење новог Закона о раду.

Шкребић је подсјетио да је према новом Закону о раду годишњи одмор са 18 повећан на 20 дана, наводећи да сваки радник почетник има календарски мјесец дана годишњег одмора.

Када је ријеч о најнижој плати, Шкребић је рекао да је Законом о раду јасно прецизирано да се најнижа плата договара у задњем кварталу текуће године за наредну годину.

Он је навео да послодавци у реалном сектору предлажу да сви радници добију топли оброк у износу од 99 КМ, док синдикат тражи да се топли оброк исплаћује у износу од 187 КМ.

Шкребић је рекао да преговори о гранским колективним уговорима иду добро.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је новинарима да је Унија удружења послодаваца Републике Српске затражила сједницу Економско-социјалног савјета Српске како би Влада Републике Српске привремену наметнула одлуку, у складу са законом.

"Иза леђа оба синдиката два друга социјална партнера изнијела су став који су данас презентовали да нема општег колективног уговора, већ да Влада донесе непотпуну одлуку, односно да само парцијално узме поједине одредбе чланова Закона о раду", тврди Мишићева.

Она је подсјетила да је циљ доношења Закона о раду био да нема колективних уговора, истичући да не постоји ниједан грански колективни уговор који је усаглашен и договорен.

"Радници Републике Српске данас у складу са Уставом и законом не могу имати обрачунату плату", истакла је Мишићева.

Она је оцијенила "запрепашћујућим" да су друга два социјална партнера одустала од усаглашавања општег колективног уговора доводећи у заблуду Савез синдиката и Конфедерацију синдиката Републике Српске.

"Одлука Владе, која је дјелимична, драстично умањује радничка права и застрашујуће је да једино Српска нема општи колективни уговор", закључила је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана