Недељко Чубриловић: Парламент и Влада Српске радиме на растерећењу привреде

nezavisne.com
Недељко Чубриловић: Парламент и Влада Српске радиме на растерећењу привреде

У РС су једини парламент и једина влада у БиХ који су непосредно послије избора успјели да се конституишу и отпочну с радом, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС.

"Ми смо до сада имали девет сједница Народне скупштине, док други парламенти у БиХ имају проблема у конституисању", рекао је он у интервијуу за Независне новине

НН: Преузели сте предсједавање НС РС. Колико посланици прате план и програм рада и има ли кашњења у раду парламента?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ово су једини парламент и једина влада у БиХ који су непосредно послије избора успјели да се конституишу и отпочну с радом. Ми смо до сада имали девет сједница Народне скупштине, док су други парламенти у БиХ имали проблема у конституисању власти. Тек након пет мјесеци формирани су Влада Федерације БиХ и Савјет министара. Влада РС је предложила, а Народна скупштина усвојила Економску политику и буџет на вријеме. Мислим да то говори у прилог чињеници да смо одмах након конституисања кренули с радом. Подсјећам и да смо усвојили законе и неколико нацрта који су реформске природе који треба да доведу до растерећења привреде и потенцијала који постоје.

НН: Споменули сте реформске законе. Они су прошли фазу нацрта, кад се очекује њихово ступање на снагу?

ЧУБРИЛОВИЋ: Већина има рок од 60 дана да се проведе јавна расправа. Прије свега, ми очекујемо да чујемо стручну јавност и њихов став по том питању. За њихову успјешну имплементацију важно је да јавна расправа буде квалитетна и понуди квалитетна рјешења. Вјерујем да ће тај рок бити испоштован и да ћемо у наредних мјесец до мјесец и по законе имати у форми приједлога.

НН: У НС РС се очигледно види да имамо два блока од којег владајући има веома тијесну већину. Како се Вама с позиције предсједника Скупштине чини стабилност владајуће структуре?

ЧУБРИЛОВИЋ: Према мојим сазнањима и оном што увиђам кроз рад, скупштинска већина је стабилна. За ту већину довољна су 42 посланика. С обзиром на компактност постојеће већине, не очекујем проблеме.

НН: Током скупштинских расправа видимо доста "препуцавања" власти и опозиције. Како успијевате одржати расправу ипак у неком пристојном оквиру?

ЧУБРИЛОВИЋ: Као предсједник се трудим да Пословник примјењујем једнако и на позицију и на опозицију јер Пословник не познаје шта је једно, а шта друго. Испред себе имам народне посланике и третирам их једнако. Они то увиђају и наш међусобни однос је јасан и коректан. 

НН: Сто дана је Владе РС. Како Вам се чини досадашњи рад?

ЧУБРИЛОВИЋ: У првом питању сам дао дио одговора - рекли смо да је Влада припремила више приједлога и нацрта, а 15. априла ћемо имати нову сједницу Скупштине, на којој ће такође бити разматран нови сет реформских закона. Влада, очигледно, ради свој посао. А што се тиче сто дана, мени се чини да је то сувише кратак период како би показала свој потпуни успјех који ће се мјерити кроз привредни развој, запошљавање, рјешавање питања важних за грађане. Мислим да кроз ове законе иде добрим путем.

НН: Већ неколико мјесеци се говори о новој прерасподјели директорских мјеста између чланова владајуће коалиције. Докле се стигло с тим?

ЧУБРИЛОВИЋ: Не треба дизати велику прашину око тога јер се ништа спектакуларно неће десити. Коалициони партнери су договорили начин како ће вршити власт, а наравно да ће бити размотрено које људе ћемо поставити. Постоји неколико функција које су можда чак и битније од посланичких па и неких министарских мјеста. У овом тренутку нисмо дошли до коначног договора, али вјерујем да ће у наредних неколико дана и то питање бити ријешено.

НН: Чини ми се да се на то питање увијек више гледа страначки него стручно и да је важније да је неки кандидат припадник неке странке...

ЧУБРИЛОВИЋ: Па, постоји такав утисак у јавности и видим да га и ви дијелите. Али на самим састанцима кад разговарамо о томе ипак се више гледа стручност приликом постављања људи на неку позицију. Партијска припадност се гледа, али увијек је на првом мјесту да ли је човјек стручан за ту област.

НН: Као бившег министра саобраћаја не могу да Вас не питам шта је најновија информација о изградњи моста на Сави код Градишке?

ЧУБРИЛОВИЋ: Први међудржавни споразум са Хрватском потписан је давне 2005. Неколико пута смо долазили готово до расписивања тендера за извођење радова на том мосту. Пројекат је завршен, ревизија је завршена, дозволе добијене, РС је прије неколико година обезбиједила средства за свој дио моста... Нажалост, не постоји добра воља с Хрватске стране да се то питање ријеши. Позицију предсједника НС РС користим да у разговорима са дипломатама и амбасадорима истакнем то као проблем. Заиста је проблем стављање у пуну функцију аутопута Бањалука - Градишка све док не изградимо тај мост. С једне стране ЕУ нам је дала средства да изградимо аутопут, а са друге стране међународна заједница не показује интерес да тај пројекат буде финализиран изградњом моста и спајањем на пут Загреб - Београд. Код свих дипломата добијамо подршку и разумијевање без обзира на то из које државе долазе. Нажалост, све је у рукама Хрватске, и док год они не дају сагласност, посао неће  бити могућ.

НН: Драма о формирању власти на нивоу БиХ дуго је трајала. Како видите то питање?

ЧУБРИЛОВИЋ: Мислим да ће и послије формирања Савјета министара проблеми бити настављени јер се ради о коалицији са мало додирних тачака међу странкама. Али наравно, добро је што је формирана власт, како би заједничке институције БиХ профункционисале јер ми смо јединствен економски простор и наши закони морају бити компатибилни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана