NATO доноси мир и развој

Драгана Келеч
NATO доноси мир и развој

Бањалука - Улазак у NATO свим земљама доноси мир, стабилност и економски раст, што очекује и БиХ ако постане чланица.

Поручено је то јуче на конференцији "65 година NATO-а: Мир, безбједност и развој у Европи", која је одржана у Бањалуци.

Извршни потпредсједник Атлантског савеза САД са сједиштем у Вашингтону Дамон Вилсон је рекао да није тачно да ће РС нестати уласком БиХ у NATO, који признаје РС као дио БиХ. Он је рекао да постоји погрешна перцепција о овом савезу, те да је он пуно више од војног, јер искуства земаља која приступају NATO-у показују позитивне помаке у економији и уопште општој ситуацији у земљи.

- Потребно је много година да БиХ приступи NATO-у - рекао је

в. д. замјеника амбасадора САД у БиХ Томас Меса.

Замјеник команданта NATO штаба у Сарајеву Оле-Асбјорн Фауске нагласио је да је тежиште активности у овом тренутку помоћ БиХ и да чланство у NATO захтијева реформе у многим областима. Говорећи на панелу " NATO од 1949. до данас - политички, сигурносни и економски ефекти на државе чланице", замјеник министра спољних послова БиХ Ана Тришић-Бабић нагласила је да је улазак у NATO савез за све земље имао исти ефекат, односно мир, стабилност и економски раст. Директор "Независних новина" Жељко Копања је говорећи на панелу "Босна и Херцеговина и NATO " истакао да је очигледно да у БиХ постоји дилема NATO, да или не и да је његов одговор "да", али да је због историјске специфичности БиХ он у мањини која се изјашњава за атлантске интеграције БиХ.

- Добио сам резултате истраживања са питањем да ли подржавате учлањење БиХ, а самим тим и РС у NATO уколико би сутра био расписан референдум. Резултат тог гласања је да би девет одсто гласало за, 66 одсто против, 15 одсто не би гласало и десет одсто не зна - казао је Копања.

Он је додао да се БиХ уласком у NATO може ресетовати.

- Може у економском и у образовном смислу просперирати, може ући у цивилизацијски круг земаља којима она објективно и припада, уколико смогнемо снаге да извршимо реформе и кренемо брже ка атлантским интеграцијама - истакао је он.

На конференцији су ставове изнијели експерти из области безбједности и медија, политичари и представници дипломатског кора. Домаћи стручњаци из области безбједности и медија фокусирали су се на интеграцију БиХ у NATO-у и бавили се анализом изазова тог процеса. Конференцију су организовале Атлантска иницијатива, Центар за међународне односе, "Независне новине" и "Ослобођење".

Приступ

Жељко Копања је казао да он има и лоше искуство када је у питању NATO и да му ничим не може бити оправдано да је током бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије убијено 16 његових колега.

- Међутим, када разговарате са неким Нијемцем и он ће вам рећи да је и њих NATO бомбардовао. Дакле, на једној страни је емотивни приступ проблему, а на другом је рационални. Због будућности своје дјеце, унучади и генерација које долазе сматрам отворена врата NATO-а као историјску шансу српског народа, али и свих народа на Балкану - истакао је Копања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана