NATO donosi mir i razvoj

Dragana Keleč
NATO donosi mir i razvoj

Banjaluka - Ulazak u NATO svim zemljama donosi mir, stabilnost i ekonomski rast, što očekuje i BiH ako postane članica.

Poručeno je to juče na konferenciji "65 godina NATO-a: Mir, bezbjednost i razvoj u Evropi", koja je održana u Banjaluci.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza SAD sa sjedištem u Vašingtonu Damon Vilson je rekao da nije tačno da će RS nestati ulaskom BiH u NATO, koji priznaje RS kao dio BiH. On je rekao da postoji pogrešna percepcija o ovom savezu, te da je on puno više od vojnog, jer iskustva zemalja koja pristupaju NATO-u pokazuju pozitivne pomake u ekonomiji i uopšte opštoj situaciji u zemlji.

- Potrebno je mnogo godina da BiH pristupi NATO-u - rekao je

v. d. zamjenika ambasadora SAD u BiH Tomas Mesa.

Zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu Ole-Asbjorn Fauske naglasio je da je težište aktivnosti u ovom trenutku pomoć BiH i da članstvo u NATO zahtijeva reforme u mnogim oblastima. Govoreći na panelu " NATO od 1949. do danas - politički, sigurnosni i ekonomski efekti na države članice", zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić naglasila je da je ulazak u NATO savez za sve zemlje imao isti efekat, odnosno mir, stabilnost i ekonomski rast. Direktor "Nezavisnih novina" Željko Kopanja je govoreći na panelu "Bosna i Hercegovina i NATO " istakao da je očigledno da u BiH postoji dilema NATO, da ili ne i da je njegov odgovor "da", ali da je zbog istorijske specifičnosti BiH on u manjini koja se izjašnjava za atlantske integracije BiH.

- Dobio sam rezultate istraživanja sa pitanjem da li podržavate učlanjenje BiH, a samim tim i RS u NATO ukoliko bi sutra bio raspisan referendum. Rezultat tog glasanja je da bi devet odsto glasalo za, 66 odsto protiv, 15 odsto ne bi glasalo i deset odsto ne zna - kazao je Kopanja.

On je dodao da se BiH ulaskom u NATO može resetovati.

- Može u ekonomskom i u obrazovnom smislu prosperirati, može ući u civilizacijski krug zemalja kojima ona objektivno i pripada, ukoliko smognemo snage da izvršimo reforme i krenemo brže ka atlantskim integracijama - istakao je on.

Na konferenciji su stavove iznijeli eksperti iz oblasti bezbjednosti i medija, političari i predstavnici diplomatskog kora. Domaći stručnjaci iz oblasti bezbjednosti i medija fokusirali su se na integraciju BiH u NATO-u i bavili se analizom izazova tog procesa. Konferenciju su organizovale Atlantska inicijativa, Centar za međunarodne odnose, "Nezavisne novine" i "Oslobođenje".

Pristup

Željko Kopanja je kazao da on ima i loše iskustvo kada je u pitanju NATO i da mu ničim ne može biti opravdano da je tokom bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije ubijeno 16 njegovih kolega.

- Međutim, kada razgovarate sa nekim Nijemcem i on će vam reći da je i njih NATO bombardovao. Dakle, na jednoj strani je emotivni pristup problemu, a na drugom je racionalni. Zbog budućnosti svoje djece, unučadi i generacija koje dolaze smatram otvorena vrata NATO-a kao istorijsku šansu srpskog naroda, ali i svih naroda na Balkanu - istakao je Kopanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana