Народна скупштина усвојила ребаланс буџета за 2020. годину

Срна
Народна скупштина усвојила ребаланс буџета за 2020. годину

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Ребаланс буџета за ову годину у износу од 3,613 милијарди КМ, што је повећање за 188 милиона КМ.

Буџетски приходи до краја године процјењују се на 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ, рекла је раније министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Он је навела да укупно повећање расхода износи 229,2 милиона КМ, а до краја године предвиђен је дефицит од 412 милиона КМ.

Видовићева је у завршној ријечи рекла да није било епидемије вируса корона да Република Српска не би имала потребу да се задужује на иностраном тржишту већ би то могло да се уради да домаћем тржишту.

“Буџет Републике Српске не може поднијети овако тешке ударе. Овако тешке економске ударе као посљедица вируса корона не може поднијети ниједна земља. Не слажем се са оцјенама неких посланика да Република Српска нема никакве резерве, јер да их није имала не би сигурно успјела ово све до сада да плати”, истакла је Видовићева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину.

Посланици из редова опозиције нису присуствовали гласању о апсолвираним тачкама дневног реда.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана