Накнаде напуниле џепове чиновника

Ведрана Кулага
Накнаде напуниле џепове чиновника

Сарајево - Чланови управних и надзорних одбора, комисија и других тијела при институцијама БиХ лани су пореске обвезнике коштали најмање 6,3 милиона марака, а појединци су на тај начин уз редовну плату зарадили и по 38.000 марака.

Укупан износ исплаћених накнада није коначан јер су ревизори утврдили да су их поједине институције плаћале и евидентирале као накнаде за прековремени рад, што није укључено у наведени износ. Није урачунат ни новац исплаћен на основу накнаде за рад у управним и надзорним одборима и другим тијелима за које новац долази из других извора мимо буџета институција БиХ.

Оно што је познато јесте да је за накнаде члановима бирачких одбора за рад на општим изборима лани исплаћено 3,3 милиона КМ. Преостала три милиона дата су за накнаде за рад у управним и надзорним одборима, комисијама и другим радним тијелима у институцијама БиХ.

У појединим комисијама нашло се мјеста за чак 19 чланова, а поступак, начин и критеријуми за именовање углавном нису били довољно транспарентни.

- Чланове тијела обично предлажу институције, а у појединим случајевима руководиоци су предложили себе у поједине комисије, а Савјет министара је то потврдио - наведено је у извјештају о ревизији извршења буџета институција БиХ у 2014. години.

Осим именовања чланова, није јасно утврђен ни начин исплате накнада.

- За већину чланова радних тијела накнада за рад утврђена је на мјесечном нивоу без обзира на резултате рада и број одржаних сједница и састанака у току године - навели су ревизори.

Забиљежени су случајеви да су комисије и одбори имали тек четири састанка годишње, али су њихови чланови накнаду примали мјесечно.

- Уочено је да су неким члановима радних тијела исплаћене годишње накнаде у износу око 38.400 КМ на основу чланства у једном или више радних тијела - подаци су ревизије.

Нису ријетки случајеви да су појединци чланови више одбора, комисија и тијела, а истовремено су запослени или су чак и именоване особе у институцијама БиХ или ентитета.

- Због тога је спорна могућност квалитетног, ефикасног и ефективног обављања свих функција које та особа обавља - наведено је у извјештају.

За ревизоре је забрињавајуће и то што надлежни формирају комисије и радна тијела без утврђених рокова за завршетак посла и јасних циљева, а ефекти рада углавном остају непознати јер нису дефинисани начини извјештавања. Ревизори су констатовали да надлежне институције још нису предузеле конкретне кораке с циљем реализације датих препорука. Због тога, упозорили су ревизори, пропуштају могућности за значајне уштеде.

- Савјет министара БиХ оснива разне комисије, а неријетко и сами руководиоци у институцијама БиХ формирају различите комисије и радна тијела. Често опис њихових послова не одговара надлежностима одређене институције па је спорна оправданост њеног формирања и исплате накнада - наведено је у извјештају.

Представнички дом Парламента БиХ усвојио је половином прошлог мјесеца измјене Закона о накнадама у институцијама БиХ којима је предвиђено да чланови одбора који су запослени у институцијама које се финансирају из буџета БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикта и кантона немају право на накнаду за рад у тијелима који обављају у току радног времена, док мјесечна накнада може бити максимално до износа основице за обрачун плата запосленима. Годишњи износ не смије прелазити 12 таквих накнада. Остало је само да измјене потврди Дом народа Парламента БиХ.

 

Износ исплаћених накнада (милиона КМ)

1,7 милиона - чланство у одборима

1,3 милиона - рад у комисијама

3,3 милиона - бирачки одбори за опште изборе

 

Недостаци

* Нема евиденције о основаним одборима и комисијама

* Нису јасно утврђени критеријуми за утврђивање права на накнаду ни начин исплате накнаде

* Не постоје јасни критеријуми за формирање комисија

* Поступак и критеријуми за именовање чланова нису довољно транспарентни

* Није ограничено у колико тијела једна особа може бити

* Нема јасних процедура извјештавања о раду и резултатима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана