МУП Српске истражује могуће изборне преваре из 2018. године: Глас поштом најлакше украсти

Дарко Момић
МУП Српске истражује могуће изборне преваре из 2018. године: Глас поштом најлакше украсти

БАЊАЛУКА - Криминалистички инспектори по наредби добојског Окружног тужилаштва воде истрагу о изборним нерегуларностима на општим изборима 2018. године у вези са незаконитим пријављивањем бирача за гласање путем поште, потврђено је за “Глас Српске”.

Портпарол Полицијске управе Добој Драгана Керкез у одговору на наша питања прецизирала је да се истрага спроводи по пријави Социјалистичке партије о нерегуларностима приликом спровођења парламентарних избора 2018. године.

- Социјалистичка партија се жалила да је њиховим активистима без њиховог знања и њихове сагласности промијењено мјесто гласања и да су пријављени за гласање у Републици Србији. У вези с тим, полицијски службеници ПУ Добој су 31. августа 2020. године Окружном јавном тужилаштву Добој поднијели извјештаје о предузетим мјерама и радњама. Наши полицијски службеници и даље настављају са прикупљањем информација, а по завршетку активности тужилаштву ће бити достављен извјештај - навела је Керкезова.

Из добојског СП-а нашем листу је потврђено да су они Полицијској управи Добој током спровођења општих избора 2018. године пријавили да је неко нелегално и без њиховог знања пријавио неколико њихових активиста за гласање путем поште злоупотребљавајући њихова лична документа.

- Инспектори ПУ Добој контактирали су с нама прије неколико дана и интересовали се да ли смо добили икакав одговор од ЦИК-а у вези са неправилностима које смо пријавили. Никада никакав одговор из ЦИК-а нисмо добили, али нам је зато драго да полиција поступа по нашој пријави - речено нам је из добојског СП-а.

Из ове странке објашњавају да су током изборног циклуса 2018. године открили да је десет њихових активиста пријављено за гласање из иностранства или, конкретно, за гласање из Футога код Новог Сада иако нико од њих никада у животу није био, нити има икакве везе са тим мјестом.

- То значи да је неко дошао до фотокопија њихових личних докумената и послао их ЦИК-у уз образац за гласање из иностранства, чиме их је практично по закону пријавио за гласање. Ми смо то случајно открили, али то показује да се на тај начин врше изборне преваре - тврде из ове странке и додају да је на изборима 2018. године за гласање путем поште било пријављено око 77.000 бирача из цијеле БиХ, али да нико са сигурношћу не може да каже колико је од тога било незаконитих пријава.

Политиколог Синиша Симикић каже да је гласање поштом идеалан начин за куповину гласова, истичући да је јавна тајна да је у досадашњим изборним циклусима било случајева да су људи давали своје личне карте мешетарима из појединих партија у замјену за новац. Симикић за наш лист објашњава и како се спроводи та изборна махинација.

- Страначки мешетари плате неком бирачу да им он да своју личну карту. Потом у складу са изборним законом попуњавају ПРП-1 образац за гласање из иностранства и заједно са фотокопијом личне карте га шаљу ЦИК-у, а у том обрасцу наведу адресу на коју ЦИК шаље гласачки листић. Када листић стигне, дочека га онај ко станује на тој адреси, а који је у договору са мешетаром који је купио личну карту. Он попуни добијени листић, односно гласа за странку која се бави тим малверзацијама и пошаље га ЦИК-у. Када све то буде обављено, тек онда се лична карта враћа власнику - објашњава Симикић.

Он додаје да је то најсигурнији начин за куповину гласова, јер плаћање гласова у замјену за пуко обећање да ће тај неко, када сједе иза гласачке кутије, то обећање одржати и гласати за странку која му је дала новац, није сигурно.

Рекордан број пријава

Министарство иностраних послова БиХ саопштило је јуче да је из иностранства стигло више од 100.000 пријава за гласање на локалним изборима 15. новембра, што представља рекордан број пријављених. У саопштењу се наводи да то показује да је направљен значајан искорак у развоју свијести грађана БиХ о учешћу на изборима, али и њихову жељу да својим учешћем у демократским процесима креирају будућност локалних заједница у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана