MUP Srpske istražuje moguće izborne prevare iz 2018. godine: Glas poštom najlakše ukrasti

Darko Momić
MUP Srpske istražuje moguće izborne prevare iz 2018. godine: Glas poštom najlakše ukrasti

BANjALUKA - Kriminalistički inspektori po naredbi dobojskog Okružnog tužilaštva vode istragu o izbornim neregularnostima na opštim izborima 2018. godine u vezi sa nezakonitim prijavljivanjem birača za glasanje putem pošte, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez u odgovoru na naša pitanja precizirala je da se istraga sprovodi po prijavi Socijalističke partije o neregularnostima prilikom sprovođenja parlamentarnih izbora 2018. godine.

- Socijalistička partija se žalila da je njihovim aktivistima bez njihovog znanja i njihove saglasnosti promijenjeno mjesto glasanja i da su prijavljeni za glasanje u Republici Srbiji. U vezi s tim, policijski službenici PU Doboj su 31. avgusta 2020. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeli izvještaje o preduzetim mjerama i radnjama. Naši policijski službenici i dalje nastavljaju sa prikupljanjem informacija, a po završetku aktivnosti tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj - navela je Kerkezova.

Iz dobojskog SP-a našem listu je potvrđeno da su oni Policijskoj upravi Doboj tokom sprovođenja opštih izbora 2018. godine prijavili da je neko nelegalno i bez njihovog znanja prijavio nekoliko njihovih aktivista za glasanje putem pošte zloupotrebljavajući njihova lična dokumenta.

- Inspektori PU Doboj kontaktirali su s nama prije nekoliko dana i interesovali se da li smo dobili ikakav odgovor od CIK-a u vezi sa nepravilnostima koje smo prijavili. Nikada nikakav odgovor iz CIK-a nismo dobili, ali nam je zato drago da policija postupa po našoj prijavi - rečeno nam je iz dobojskog SP-a.

Iz ove stranke objašnjavaju da su tokom izbornog ciklusa 2018. godine otkrili da je deset njihovih aktivista prijavljeno za glasanje iz inostranstva ili, konkretno, za glasanje iz Futoga kod Novog Sada iako niko od njih nikada u životu nije bio, niti ima ikakve veze sa tim mjestom.

- To znači da je neko došao do fotokopija njihovih ličnih dokumenata i poslao ih CIK-u uz obrazac za glasanje iz inostranstva, čime ih je praktično po zakonu prijavio za glasanje. Mi smo to slučajno otkrili, ali to pokazuje da se na taj način vrše izborne prevare - tvrde iz ove stranke i dodaju da je na izborima 2018. godine za glasanje putem pošte bilo prijavljeno oko 77.000 birača iz cijele BiH, ali da niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je od toga bilo nezakonitih prijava.

Politikolog Siniša Simikić kaže da je glasanje poštom idealan način za kupovinu glasova, ističući da je javna tajna da je u dosadašnjim izbornim ciklusima bilo slučajeva da su ljudi davali svoje lične karte mešetarima iz pojedinih partija u zamjenu za novac. Simikić za naš list objašnjava i kako se sprovodi ta izborna mahinacija.

- Stranački mešetari plate nekom biraču da im on da svoju ličnu kartu. Potom u skladu sa izbornim zakonom popunjavaju PRP-1 obrazac za glasanje iz inostranstva i zajedno sa fotokopijom lične karte ga šalju CIK-u, a u tom obrascu navedu adresu na koju CIK šalje glasački listić. Kada listić stigne, dočeka ga onaj ko stanuje na toj adresi, a koji je u dogovoru sa mešetarom koji je kupio ličnu kartu. On popuni dobijeni listić, odnosno glasa za stranku koja se bavi tim malverzacijama i pošalje ga CIK-u. Kada sve to bude obavljeno, tek onda se lična karta vraća vlasniku - objašnjava Simikić.

On dodaje da je to najsigurniji način za kupovinu glasova, jer plaćanje glasova u zamjenu za puko obećanje da će taj neko, kada sjede iza glasačke kutije, to obećanje održati i glasati za stranku koja mu je dala novac, nije sigurno.

Rekordan broj prijava

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je juče da je iz inostranstva stiglo više od 100.000 prijava za glasanje na lokalnim izborima 15. novembra, što predstavlja rekordan broj prijavljenih. U saopštenju se navodi da to pokazuje da je napravljen značajan iskorak u razvoju svijesti građana BiH o učešću na izborima, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana