Митрополит Хризостом: Вјера у Бога очувала карактер српског народа

Срна
Митрополит Хризостом: Вјера у Бога очувала карактер српског народа

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас на Нишићима да је вјера у Бога очувала карактер и природу српског народа.

Митрополит Хризостом је, у бесједи након архијерејске литургије, поводом обиљежавања 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла у федералној општини Илијаш, рекао да су Срби на Нишићима вијековима стварали историју и традицију српског народа.

Владика је подсјетио да је овај храм, послије храмова у Високом и Травнику, трећи храм изграђен у 19. вијеку, у славу Светих апостола Петра и Павла.

- Данас се сјећамо тих почетака и духовне борбе коју су ваши преци водили да имају овај храм - рекао је владика Хризостом и додао да овај храм, по габаритима, свједочи о броју вјерника који су овдје долазили и молили се Богу.

Владика је позвао вјернике да се увијек враћају и окрећу Цркви и вјери.

- Гдје год да сте, Цркви се враћајте. Обновили сте овај храм, али га треба одржавати и посјећивати - рекао је митрополит Хризостом.

Свештеник у овом храму Дејан Младеновић рекао је Срни да је овај јубилеј веома значајан за СПЦ, за српски народ, а посебно за Србе који су у посљедњем рату морали напусти Илијаш и своја огњишта.

- Срби из ове општине, иако су отишли и били приморани да напусте своје домове, враћају се и окупљају око цркве - додао је свештеник Младеновић.

У порти храма данас ће бити уприличен и богат културно-умјетнички програм.

На Нишићима је прије одбрамбено-отаџбинског рата било око 400 српских домаћинстава, а данас их је свега двадесетак.

Храм Светих Петра и Павла порушен је 1995. године, а обновљен је искључиво добровољним прилозима народа са овог краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана