Мирзијојев: На протестима у Каракалпакстану има жртава

Танјуг
Мирзијојев: На протестима у Каракалпакстану има жртава

ТАШКЕНТ - Предсjедник Узбекистана Шавкат Мирзијојев изјавио је данас да има жртава међу цивилима и припадницима полиције након немира који су избили у сjеверозападној провинцији Каракалпакстан, јавиле су руске новинске агенције.

Он је то изјавио дан након што је одбио усвајање предложених уставних промjена које би спријечиле регион Каракалпакстана да одржи референдум о одвајању од земље, а после протеста који су почели у петак.

Мирзијојев је рекао да су демонстранти извели "деструктивне акције'' у граду Нукусу, бацајући камење, палећи ватру и нападајући полицију. "Нажалост, има жртава међу цивилима и припадницима снага безбједности", рекао је предсједник Узбекистана.

Демонстранти су наводно покушали да заузму владине зграде и сукобили се са полицијом. Каракалпакстан је простран, углавном пустињски регион на северозападу Узбекистана. Мирзијојев се састао са регионалним посланицима дан након немира и касније најавио да ће предложени нови Устав задржати право региона да тражи отцепљење.

Предсједник Узбекистана увео је полицијски час у Каракалпакији и он ће бити на снази ноћу у оквиру ванредног стања уведеног до 2. августа, наводи се у тексту указа објављеном на сајту председника, пренео је Спутњик. 

Како се наводи у документу, такође, се налаже да се на територији Каракалпакије формира команда, на чијем челу ће бити командант националне гарде Рустам Џајев. За период ванредног стања предсједник је, такође, наложио да се појача заштита јавног реда у Каракалпакији, посебно важних и категорисаних објеката, уведе ограничења слободе кретања, укључујући возила, обезбеди провера докумената, лични претреси, као и да се ограничи улазак и излазак из Каракалпакије.

Забрањује се и организовање и одржавање мирних скупова, забавних, спортских и других јавних манифестација, као и продаја оружја и муниције. Истовремено, он је наредио да се обезбеди привремено одузимање оружја и муниције од физичких лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана