Минстарство финансија РС: Анексима дефинисано повећање акциза

Срна
Минстарство финансија РС: Анексима дефинисано повећање акциза

Бањалука - У основним уговорима за кредит за изградњу аутопута Бањалука - Добој, у износу од 150 милиона евра, повећање акциза било је дефинисано као препорука Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, док је анексима уговора дефинисано као услов ефективности додатног задужења од 35 милиона евра, речено је Срни у Министарству финансија Републике Српске.

Истичући да је лидер НДП-а Драган Чавић на конференцији за новинаре изнио неистине у вези са процедуром за кредитно задужење и изградњу аутопута, из Министарства наводе да је првобитна одлука о давању сагласности за издавање гаранције Српске за кредитно задужење предузећу "Аутопутеви Републике Српске" гласила на 150 милиона евра, а да је касније извршена измјена износа и цјелокупан износ задужења сада износи 185 милиона евра.

У оквиру одлуке о давању сагласности на издавање гаранције, те одлуке о њеној измјени и допуни, Народна скупштина овластила је министра финансија да потпише неколико уговора.

Ријеч је о Уговору о подршци зајму између Српске и ЕБРД-а, Супсидијарном уговору о гаранцији између БиХ и Српске, Уговору о регулисању међусобних права и обавеза између Српске и предузећа "Аутопутеви Републике Српске", као и анексе ових уговора који су услиједили са повећањем кредитног задужења и пратећим повећањем гаранције, наводе у Министарству.

Из Министарства поручују да је Влада Републике Српске наставити да извршава све обавезе које произилазе из уговора са међународним финансијским институцијама.

"Иако би било пристојно да се господин Чавић извини због непримјерних оптуживања, ми то не очекујемо, јер је систем лажних оптужби и дисквалификација постао уобичајени начин комуницирања опозиције у Републици Српској", кажу у Министарству.

У Министарству наглашавају да никада неће изаћи изван уставом утврђених надлежности, те да ће јавности у Републици Српској достављати само тачне и провјерене информације.

Чавић је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је Народна скупштина Републике Српске 14. марта 2012. године донијела одлуку о кредитном задужењу за изградњу аутопута од Бањалуке до Прњавора на начин да Влада изда гаранцију Јавном предузећу "Аутопутеви" од 150 милиона евра.

"Тиме се Влада обавезала да ће она преузети измирење дуга уколико јавно предузеће не буде исплаћивало дуг. У тој одлуци не постоји ниједна ријеч којом се Влада обавезује да покреће иницијативу за измјену акцизе односно висине накнаде за путарину", навео је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана