Минималац у Српској већи него у Бугарској чији је БДП дупло јачи, избори разлог за ново повећање

ГС
Минималац у Српској већи него у Бугарској чији је БДП дупло јачи, избори разлог за ново повећање

БАЊАЛУКА - Економско-социјални савјет Републике Српске сутра ће разматрати још једно повећање минималне плате и поред чињенице да је у овом тренутку бруто минимална плата у Републици Српској већа него у Бугарској, Србији, ФБиХ, Македонији и Албанији.

Истовремено, у односу на ове земље Република Српска има најмањи БДП по глави становника, што је, како кажу стручњаци, још један од разлога због којих у овом тренутку минималну плату не треба повећавати, преносе "Независне".

Најнижа бруто плата у Републици Српској износи 481,65 евра, а БДП по глави становника 5.027 евра, док је најнижа бруто плата у Бугарској 467,79 евра, а БДП по глави становника у овој земљи износи дупло више, или 11.321 евро.

Слично је и када је у питању Србија, гдје најнижа бруто плата износи 406,73 евра, а БДП пер капита 8.748 евра, што је знантно више него у Српској. И у ФБиХ најнижа бруто плата мања је него у Републици Српској и износи 402,36 евра, док је БДП по главни становника виши и износи 5.208 евра.

    Најнижа бруто плата                   БДП per capita

Р. Српска                     481,65 евра                                   5.027 евра

Бугарска                     467,79 евра                                  11.321 евра

Србија                          406,73 евра                                  8.748 евра

ФБиХ                            402,36 евра                                5.208 евра

-У овом тренутку нема макроекономских елемената за било какво повећање плате. Ако је инфлација била десет одсто то је пратила минимална плата која је порасла. У овом тренутку Република Српска има највеће учешће бруто минималне плате у просјечној плати, а најмањи БДП по глави становника. Ради се о чистом популизму - рекао је директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Пословна заједница у Републици Српској већ данима негодује због намјере Владе Републике Српске да изађе у сусрет синдикату и повећа минималну плату, питајући се који је то економски параметар на основу којег се жели подићи минималац.

Како истичу, у овом тренутку нема ниједног оправданог разлога да минимална плата буде већа, осим популизма и предстојећих избора.

У пословној заједници неколико пута су нагласили да искључиву корист од подизања минималне плате има држава, која ће по основу пореза и доприноса на вишу минималну плату убрати десетине и стотине милиона КМ, које ће на крају платити привреда и сами радници.

Оно што је занимљиво јесте да у овом тренутку, осим Црне Горе, Република Српска у односу на окружење има највише учешће најниже плате у просјечној плати. Учешће најниже плате у просјечној плати у Републици Спрској износи чак 60,1 одсто, док је то у Хрватској рецимо 50,6, у Србији 48,8, а у ФБиХ 51 одсто.

-Најнижа плата у Републици Српској у задње двије године повећана је у четири наврата са 266 евра у 2021. години на 332 евра од маја 2022. године. Такође, битно је напоменути да се најнижа плата која се исплаћује раднику увећава по основу радног стажа. У ФБиХ од јуна 2016. године па све до краја 2021. године најнижа плата износила је 1,18 евра по сату, односно 208 евра. Након пет и по година, односно од почетка 2022. године дошло је до повећања најниже плате, која сада износи 278 евра - наводи се, између осталог, у материјалима за сутрашњу сједницу Економско-социјалног савјета Републике Српске.

У материјалима се наводи и то да се очекује успоравање инфлације која би крајем године износила 10 одсто, што је још један од разлога због којих минималну плату не би требало подизати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана