Милош Ковић ангажовао адвоката: Трагам за ријечима које су засметале Сарајеву

Ведрана Кулага Симић
Милош Ковић ангажовао адвоката: Трагам за ријечима које су засметале Сарајеву

БЕОГРАД - Историчар и универзитетски професор из Београда Милош Ковић потврдио је за “Глас” да је ангажовао адвоката након што му је недавно предочено рјешење о забрани уласка у БиХ, као и да је у току процес на чијем крају би требало да буде објелодањено које су његове ријечи засметале, како каже, политичком Сарајеву.

Гранична полиција БиХ је на прелазу Вардиште 12. марта забранила улазак у БиХ професору на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”. За сада, према информацијама до којих је дошао, на терет му стављају деликт мишљења.

- Сасвим сигурно је у питању деликт мишљења, односно спречавање слободе мисли и говора, што је једно од основних људских права. О томе се ради и остаје само да се утврди шта сам ја то изговорио и која је забрањена реч за политичко Сарајево, односно које су то забрањене мисли и идеје које су повезане са српском историјом. Шта то историчари не смеју да кажу? Шта је то што српски историчари не смеју да изговоре у Републици Српској, јер ја ионако не идем у ФБиХ - казао је Ковић.

Одлука о забрани уласка дошла је из Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ. Генерални директор те агенције Осман Мехмедагић тврди да је “донесена у складу са законом”, али и да је овај случај само, како је рекао, “један од хиљаде”.

Ковић дуже од деценије ради као гостујући професор у Источном Сарајеву, а у БиХ је ове године боравио на Светосавској академији у Приједору. Након што је одјекнула вијест да му није дозвољен улазак у БиХ, глас су дигли и студенти широм Српске, а Ковић је објавио да не одустаје и да ће наставити са предавањима, али онлајн. За “Глас” је потврдио и да је за понедјељак планирано велико, заједничко обраћање студентима и омладини широм Републике Српске на даљину. Захвалан је, како је рекао, студентима који су се удружили.

- Говорићу студентима из Источног Сарајева, Требиња, Бањалуке, Фоче, Приједора, Брчког. Биће то заједничко предавање за све, а слушаће га и они који нису баш моји студенти, захваљујући такозваном политичком Сарајеву. Очито је да моје идеје и књиге сада имају далеко ширу публику и хвала им на томе - истакао је Ковић.

Забрана уласка у БиХ је, каже, мотивисала многе младе људе да се удруже.

- Као што сам и раније рекао, ја нећу моћи да дођем у Републику Српску, али нико не може да спречи моје књиге и идеје да стигну до Срба и њихов одјек ће бити само јачи. Већ сада то видим. Ово је директна добра посљедица ове забране, а ја сам сигуран да ћу се веома брзо вратити - закључио је Ковић.

Предсједница Студентске организације Факултета политичких наука Бањалука Божана Тинтор каже да је професор Ковић добродошао у Српску.

- Гост наше организације и факултета је био крајем јануара, па самим тим сматрамо да је оваква одлука ништа више него чин забране слободе говора и изражавања која може да дочека сваког од нас. Са “Баштиоником” бићемо у организацији онлајн предавања с циљем не само пружања подршке њему већ и осуде оваквих забрана са које год оне стране долазиле у БиХ - истакла је Тинторова за “Глас Српске”.

Окупљања

Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву најоштрије су осудили одлуку којом је забрањен улазак Милошу Ковићу у БиХ. Ријеч је, подвлаче, о веома угледном професору који широм Српске говори о историји српског народа, уз захтјев да “скандалозна одлука” буде стављена што прије ван снаге да би наставни процес могао да се одвија без проблема, јер ће у супротном студенти своје незадовољство изразити путем јавних окупљања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана